Streik i SAS: Her er dine rettigheter

170.000 vil bli direkte berørt hvis SAS-streiken fortsetter gjennom helgen.

Tromsø lufthavn Langnes.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Flere tusen reisende blir rammet når 1.500 SAS-piloter nå går ut i streik.


Norske og svenske piloter i streik. Totalt 315 flyavganger er kansellert

SAS klarte hverken å bli enig med de norske eller svenske pilotene. Nå er totalt 315 flyavganger kansellert – opptil 70.000 passasjerer rammes.

 

Ifølge Aftonbladet vil 170.000 passasjerer bli direkte berørt av streiken.

SAS har allerede tilbudt kostnadsfri ombooking til reisende som skal ut å reise til helgen - også for billetter som i utgangspunktet ikke kan endres. Imidlertid finnes det alternative reiseruter for de som absolutt må reise til helgen til en billigere pris. Dette skriver E24.

VG har søkt opp flere alternative reiseruter til de som ønsker å komme seg hjem. Prisene ligger på mellom 400 til 1000 kroner.

Norwegian har økt prisene på flybilletter for de som ønsker å reise til helgen.

Men både selskapene VY og NOR-WAY tilbyr tog- og bussavganger til flere steder i Norge - blant annet storbyene Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim.

SAS sine tidligfly fra Tromsø gikk som normalt, men utover dagen står det, ifølge Avinor sine nettsider, at de fleste avganger og ankomster med SAS er innstilt fredag.

Dette gjelder avgangene fra og med flyet som går til Oslo klokken 10.20 til og med flyet som går 21.05 til Oslo i kveld.

Det er foreløpig flere avganger som fortsatt er ventet at skal gå som normalt lørdag, ifølge nettsiden.

Dette har du krav på:

Totalt er det snakk om rundt 350 avganger som fortsatt vil ta av fredag, av det som normalt er 800. Dersom det blir streik har SAS opprettet et eget verktøy hvor man kan sjekke hvorvidt flyturen man har bestilt vil operere.

Forbrukerrådet råder å sjekke opp informasjon hos flyselskapet og flyplassen. Hvis du ikke har fått informasjon om annet, så møt opp på flyplassen.

Forbrukerrådet sin veiledning viser hvilke rettigheter reisende har dersom det blir en flystreik. Ta kontakt med flyselskapet for å få det du har krav på.

  • Dersom flyet blir innstilt, har du rett på å velge mellom å få penger tilbake, ombooke flybilletten, eller reise på et annet tidspunkt.
  • Dersom flyet blir forsinket i mer enn fem timer, har du også rett på å få penger tilbake, ombooke eller reise på et annet tidspunkt.
  • Reisende kan ha krav på standardkompensasjon.
  • Reisende har rett til å bli tatt hånd om, som mat og hotell, mens reisende venter på at flyet skal komme i luften eller ved ombooking.

Kilde: Forbrukerrådet