Gravejournalisten fingerte sin egen død – nå gjester han Tromsø

I helgen besøker den russiske krigsreporteren og gravejournalisten Arkadij Babtsjenko Tromsø.

I TROMSØ: Arkadij Babtsjenko skal møte et nettverk av journalister fra Barents-regionen under Barents Press som arrangeres i Tromsø i helgen. Foto: Privat 

nyheter

Babtsjenko er invitert til Tromsø av mediekonferansen Barents Press som samler 130 journalister fra Russland, Finland, Sverige og Norge. Det meldes i en pressemelding fra Barents Press.

Det var 29. mai mai i fjor at flere internasjonale medier meldte om at den russiske journalisten skal ha blitt likvidert i sitt hjem.

Dagen etter dukket Babtsjenko – i høyeste grad fortsatt i live – opp på en pressekonferanse sammen med den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU). Der ble det forklart at det fingerte drapet var et samarbeid med SBU for å avdekke russiske agenter og for å avverge et planlagt attentat mot Babtsjenko.


Lavrov avviser russisk innblanding i journalistdrap

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at myndighetene i Moskva er svært lei seg for å bli anklaget for drapet på journalisten Arkadij Babtsjenko.

 

– Barents Press-konferansen er uten tvil det viktigste møtepunktet for journalister og redaktører i denne delen av verden. Vi skal utfordre det etablerte, engasjere og oppmuntre til mer samarbeid og øke kunnskapen om hverandre, sier styreleder Amund Trellevik i Barents Press Norge ifølge pressemeldingen.


«Drept» russisk journalist dukket opp lys levende

Ukraina høster kritikk for å ha iscenesatt drapet på den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som onsdag dukket opp lys levende.


Barents Press er et nettverk for journalister og redaktører som ble opprettet på slutten av 1990-tallet. De har et mål om å øke kunnskapen om Barents-regionen, og øke samarbeidet mellom redaksjoner og legge til rette for kritisk, undersøkende journalistikk på tvers av landegrenser.

– Vårt mål er at hver av konferansens deltakere drar hjem til sin respektive redaksjon med minst ett samarbeidsprosjekt med en utenlands kollega i bagasjen, sier Trellevik, i pressemeldingen.


Journalist sier han ble smurt inn i griseblod og brakt til likhuset i Kiev

Journalisten som samarbeidet med ukrainske myndigheter om å late som han hadde blitt drept, sier han ble smurt inn i griseblod og brakt til likhuset.