Fire personer omkom i snøskredet i Tamokdalen 2. januar:

Vil ta minst en måned før det gjenopptas søk etter den siste omkomne på Blåbærfjellet

Politiet vil avvente nytt søk til tineprosessen har kommet godt i gang.

TATT I SKRED 2. JANUAR: Det er finske Niklas Nyman (36) som fortsatt er savnet etter dødsskredet på Blåbærfjellet i Tamokdalen.  Foto: Politiet/Privat

nyheter

Fire personer omkom i et snøskred på Blåbærfjellet i Tamokdalen 2. januar i år. De fire omkomne skiløperne er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29).

De var på topptur til Blåbærfjellet i Tamokdalen onsdag 2. januar, og ble sist observert i 14-tiden.


Navnene på de antatt omkomne i skredet offentliggjort

De fire som er antatt omkommet i snøskredet i Tamokdalen, er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29).


Tre funnet to uker senere

Det ble startet en stor redningsaksjon samme dag, men skredfaren, samt krevende værforhold medførte at den første omkomne ikke ble hentet ut av skredet før 16. januar, mens to til ble hentet ut dagen etter.


 

Avbrøt søket etter Niklas (36)

Etter et massivt snøfall i området, besluttet politiet 21. januar å avvente søk etter den siste omkomne, finske Niklas Nyman (36), til utpå vårparten.

Dette fordi de da mente at det ville kreve store ressurser, med ny sprenging av snømasser for å sikre leteområdet, for å starte letingen på nytt.


Niklas (36) er fremdeles savnet i dødsskredet

Det er Niklas Nyman (36) fra Finland som fortsatt er savnet i dødsskredet i Tamokdalen.

 

Sjekket området denne uken


Kreditering: Norgeskart


Fredag 3. mai melder politiet i en pressemelding at det kan ta enda en måned eller mer før et nytt søk vil bli gjenopptatt.

Med bistand fra Forsvaret har overflaten av søksområdet blitt sjekket jevnlig fra helikopter, mandag denne uka også med politi ombord ifølge pressemeldingen.


Ingen fylker i Norge har flere skredofre enn Troms i år: – Vi er fortvilet og veldig lei oss

– Det vi i dag står over, er en meget alvorlig situasjon. Vi må oppfordre folk til å utvise den største forsiktighet med bratt bestigning, sier den erfarne overlegen ved Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset i Tromsø.

 

Mye snø

DØDSFJELLET: Blåbærfjellet mandag denne uka, på grunn av skyer er terrenget synlig fra litt under bruddkanten og opp mot toppen av fjellet.  Foto: Politiet

 

Situasjonen er, ifølge politiet, slik at det fortsatt er svært mye snø i søksområdet. Det er nattefrost på stedet, som ligger på ca. 1.000 meters høyde, og ny snø legges på når det er nedbør.

– Slik vi ser det er det ikke formålstjenlig å starte søk nå. Vi vil derfor avvente situasjonen til tineprosessen har kommet godt i gang, slik det ser ut nå kan det ta en måned eller mer før vi vil se merkbar tining, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms.

Forsvaret vil fortsette å sjekke søksområdet jevnlig, i forbindelse med treningsflyging med helikopter melder politiet.