«Ways of Seeing» i Tromsø

Nordlys nektes å sende direkte fra debatten om det omstridte teaterstykket

Nordlys hadde en avtale med Vårscenefest om å streame lørdagens paneldebatt, men festivalen har nå ombestemt seg.

WAYS OF SEEING: Fra forestillingen da den ble satt opp på Black Box. Foto: Leif Gabrielsen  Foto: Leif Gabrielsen

nyheter

Det kontroversielle teaterstykket «Ways of Seeing» har skapt stor debatt om ytringsfrihet og -ansvar i Norge de siste tiden. Tromsø-festivalen Vårscenefest har fått forestillingen til byen og har solgt ut begge lørdagens forestillinger på Rådstua.

I etterkant av de to forestillingene skal det lørdag kveld være en paneldebatt om forestillingen i kommunestyresalen på rådhuset. Nordlys samarbeider med Vårscenefest og hadde planlagt å sende debatten direkte på sine nettsider, men ledelsen i Vårscenefest har i siste liten trukket seg fra avtalen. Nordlys skriver at festivalen nå nekter dem å streame debatten i kommunestyresalen på Rådhuset.


Setter opp ekstraforestilling av omdiskutert forestilling

Etter at den ordinære forestillingen av «Ways of Seeing» under Vårscenefest i mai ble utsolgt på ti minutter, har de nå satt opp ekstraforestilling. Også billettene til den ble revet bort.


- Aggressivt ordskifte

Leder av programrådet i Vårscenefest, Ida Løken Valkeapää, sier til Nordlys at de var innstilt på at avisa skulle få streame arrangementet, men at de ombestemte seg da det nærmet seg.

- Det har vært mye spenning i lufta rundt dette, og vi innså at det å åpne dette for det offentlige rom ikke vil være det beste. Ordskiftet som har vært i forbindelse med denne forestillingen har vært såpass aggressiv, og vi tror at en stream vil forstyrre premisset for den samtalen vi ønsker. Og i denne sammenheng vil samtalen være det viktigste, sier Valkeapää til Nordlys.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, sier til Nordlys at han er overrasket over at festivalen trekker seg fra samarbeidet så tett opp mot en debatt som støttes av Fritt Ord.

POLITISK REDAKTØR: Skjalg Fjellheim.  Foto: Privat

- Det styrker begrunnelsen for å tilby rekkevidde på samtalen. Vi har å gjøre med et av de mest omtalte teaterstykkene i nyere norsk historie. Det fremstår som merkelig at en kunstfestival skjermer debatten om «Ways of Seeing» fra en offentlig samtale og et bredt publikum, sier Fjellheim og legger til:

- Jeg har vanskelig for å se at det skulle føre til en mer opphisset stemning i rommet dersom flere kan se på en debatt via Nordlys sine plattformer.


«Ways Of Seeing» til Tromsø: Solgte ut mye omtalt forestilling på ti minutter

«Ways Of Seeing» settes opp under Vårscenefest i Tromsø i mai. Den mye omtalte forestillingen ble utsolgt på ti minutter, og nå jobbes det med å få til en ekstraforestilling.


Åpen og gratis debatt

Anki Gerhardsen, kommentator og anmelder, skal lede debatten og ønsker ikke å uttale seg om at arrangementet likevel ikke skal streames.

- Forestillingene er utsolgte, men paneldebatten i kommunestyresalen på rådhuset er gratis og åpen for alle så langt det er plass, sier Gerhardsen til iTromsø.

LEDER PANELDEBATT: Anki Gerhardsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

I paneldebatten deltar Steinar Bryn, Pia Marie Roll, Erlend Svardal Bøe, Hanan Benammar og Per Christian Selmer Andersen.

iTromsø forsøkte å komme i kontakt med Ida Løken Valkeapää, men presseansvarlig i Vårscenefest, Rune Nilssen, sier at de har et hektisk program hele lørdagen og ikke ønsker å kommentere saken utover det Valkeapää allerede har sagt til Nordlys.