Alvhild feiret 80-årsdagen: – Jeg håper jeg har kunnet inspirere kvinner

Alvhild Yttergård feiret tirsdag sin 80-årsdag. Hun hadde egentlig ikke tenkt å markere dagen noe særlig, men ombestemte seg da hun tenkte tilbake på sitt hendelsesrike liv.

FØRST: Alvhild Yttergård var Tromsøs første kvinnelige ordfører. Hun ledet kommunen fra 1995 til 1999 da Herman Kristoffersen og Arbeiderpartiet overtok. Tirsdag ble Yttergård 80 år. Foto: Jon Terje Eiterå 

nyheter

I 1995 ble Alvhild Yttergård historisk. Da ble hun Tromsøs første kvinnelige ordfører etter å ha overtatt klubbe og kjede fra sin partikollega Erlend Rian.

– Det var nok mange – også i mitt eget parti – som syntes at det var litt rart at jeg overtok. Men jeg syntes det var rett – jeg hadde jo tross alt vært varaordfører for Erlend, sier Alvhild Yttergård til iTromsø.

Trang fødsel som ordfører

Hun fikk en noe trang fødsel som ordfører. Da hun overtok vervet var det hele 69 representanter i kommunestyret – svært mange av dem både meningssterke og taletrengte.

RADARPAR: Alvhild Yttergård og Erlend Rien var henholdsvis varaordfører og ordfører fra 1991 til 1995 da Yttergård overtok vervet. I perioden 2011 til 2015 satt de to veteranene på samme benk i kommunestyret. Foto: Ronald Johansen 

Dessuten ble Tromsø styrt av en koalisjon som spriket i svært mange retninger og der helse- og omsorgspartiet Solidaritet satt på vippen.

Møtte mye motstand

– Jeg møtte mye motstand, ikke minst fra mediene som var veldig kritiske. Og dessuten så hadde vi lokal-TV som sendte fra kommunestyrene, minnes Yttergård.

Undertegnede journalist filmet fra kommunestyret for TV Tromsø – sendinger som på folkemunne fikk betegnelsen «Muppet Show». Yttergård er likevel stolt over det hun og resten av kommunestyret fikk gjennomført.


Flest menn blant ordførerkandidatene i Tromsø: – Vanskeligere å rekruttere kvinner

Lederne for nominasjonskomiteene i Tromsø Ap og Tromsø Høyre sier at det ikke er manglende vilje til å rekruttere kvinner som gjør at begge partier stiller med en mann øverst på valglista.

 

– Vi fikk bygget skoler for å kunne ta imot seksåringene, vi bygget omsorgssenteret på Mortensnes og vi bygget Seminaret – så jeg mener at vi gjorde en veldig god jobb, sier Yttergård.

Hun sier at det var tøft til tider å være tromsøordfører, men at hun sto han av.

– Jeg er storfjording fra Skibotn, og der er det mange av finsk avstamming. Så jeg er full av «sisu», påpeker hun.

I ettertid er det flere sentrale politikere som har roset innsatsen hun gjorde som ordfører – og som også har nevnt henne som inspirasjonskilde politisk.


Ordførere i Tromsø siden 1980 (kilde: Wikipedia)
  • Kristin Røymo (Ap, 2016-2019)
  • Jarle Aarbakke (Ap, 2015-2016)
  • Jens Johan Hjort (Høyre, 2011-2015)
  • Arild Hausberg (Ap, 2007-2011)
  • Herman Kristoffersen (Ap, 1999-2007)
  • Alvhild Yttergård (Høyre, 1995-1999)
  • Erlend Rian (Høyre, 1980-1995)
 

– Jeg håper jo at jeg har kunnet inspirere kvinner til å satse på å gå til topps. Jeg så det litt som en kampanje å kjempe for kvinner da jeg ble ordfører, sier Yttergård.

Forlot politikken i 2015

Hun trakk seg tilbake fra aktiv politikk foran forrige kommunevalg. Da hadde hun sittet i kommunestyret, med unntak av et kort avbrekk, helt siden 1983 da hun ble valgt inn på fast plass.

Nå nyter hun sitt otium sammen med mann, barn, barnebarn og oldebarn.

– Tenk, jeg har fått fem oldebarn! Er det ikke helt fantastisk, sier hun.


Valgutspørring:

Erna fornøyd med publikumsmøtet

Allerede ti minutter før starten var maksgrensa for publikum sprengt da iTromsø arrangerte «politikerbad» med statsminister Erna Solberg.

 

Fødselsdagen feirer hun hjemme i leiligheten der hun bor sammen med mannen.

Egentlig hadde hun ikke særlig lyst til å feire dagen.

– Jeg tenkte at 80 år – det høres så voldsomt ut. Men da jeg tenkte etter på hva jeg har vært med på i løpet av levetiden, så ombestemte jeg meg. Jeg er frisk og noenlunde klar i hodet – og det mener jeg er verdt å feire, sier Yttergård.

Derfor har en rekke gjester varslet sin ankomst til jubilanten.

Mange gjester

– Først kommer en gjeng med jenter som jeg har lang fartstid sammen med. Deretter kommer det tidligere politiske kolleger, og i kveld skal familien, den delen som er hjemme i Tromsø, samles her for å spise middag, sier Yttergård da iTromsø snakker med hennes tirsdag formiddag.

Dog har hun tenkt å skyve litt på den delen av 80-årsfeiringen som hun ser mest fram til for egen del.

– Senere i år skal jeg ta med mine tre døtre og reise bort en langhelg for å feire bare sammen med dem. Det ser jeg veldig fram til, sier Yttergård.