Markerte veterandagen med beintøff treningsøkt: – Folk på gata har ikke helt forståelse for hva vi har gjort

Crossfit Uvær allierte seg med Veteranforbundet SIOPS for en annerledes markering av 8. mai.

Sprek markering: På Crossfit Uvær ble det onsdag stelt i stand en spesiell treningsøkt i anledning frigjørings- og veterandagen i regi av Magnus Støback Bjørsvik, veteran Trym Olsen og Frank Cato Lahti fra SIOPS.  Foto: Daniel Lilleeng

nyheter

På frigjørings- og veterandagen i år bestemte crossfit-senteret i Tromsdalen seg for å sette søkelyset på veteranene som overlevde og sliter med å komme tilbake til hverdagen etter endt tjeneste.

Mange fremmøtte: Rundt 50 personer var med på onsdagens treningsøkt til inntekt for SIOPS.  Foto: Daniel Lilleeng

 

I den anledning inviterte de til en spesiell treningsøkt onsdag.

– I fjor benyttet vi dagen til å hedre de fire soldatene som ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010. I år snakket vi sammen med Trym Olsen og de andre veteranene som trener her om å få til noe annet, og bestemt oss for at vi ville gjøre noe for dem som enda er i livet og ikke har det så bra, sier Magnus Støback Bjørsvik, eier av Crossfit Uvær.

– Mestringsfølelse

Slet etter retur: Trym Olsen hadde det tøft etter at han kom hjem fra Afghanistan. Gjennom SIOPS fikk han hjelpen han trengte, og har siden blitt crossfit-frelst.  Foto: Daniel Lilleeng

 

Trym Olsen (32) var selv i Afghanistan i to omganger for Forsvaret, og fortalte offentligheten for første gang om sine problemer i etterkant av militærtjenesten i et større intervju i Nordlys (krever abonnement) forrige helg. For han har både SIOPS og crossfit vært til stor hjelp.

MÅ IKKE GLEMME: Tromsø kommune markerte også dagen i samarbeid med Tromsø Forsvarsforening, NVIO Tromsø, Tromsø Militære Samfunn og Tromsø Lotteforening med blant annet kransenedleggelse ved Krigsminnemerket ved Domkirka og en påfølgende minnemarkering på Rådhuset.  Foto: Rikke Lange

– Jeg ville bidra til å normalisere det å prate om de problemer man har, og ikke dyrke machokulturen. Jeg trente alene i starten, men tror jeg hadde blitt bedre mye tidligere om jeg hadde startet her med en gang, sier Olsen i forkant av onsdagens treningsøkt, og fortsetter:

– Treningen gjør deg både mer fysisk- og psykisk robust, utløser endorfiner og gir en mestringsfølelse. Det samholdet man får av å hate litt sammen med noen, og det generelle sosiale aspektet, er også viktig. Selv om man har dager man ikke vil prate med noen så er man uansett sammen med folk, sier Olsen.

– Blir litt glemt

Ifølge en studie fra 2016 har nær tre av fire som har tjenestegjort i Afghanistan mellom 2001 og 2011 og som fikk alvorlige psykiske problemer, ikke søkt hjelp. Dette gjaldt over halvparten av dem med depresjon, angst eller posttraumatisk stresslidelse.

Olsen legger ikke skjul på at han føler den øvrige sivile befolkningen mangler kunnskap om de norske styrkenes bidrag i Afghanistan.

– Jeg føler vi blir litt glemt. Det er ikke så mange som vet hvor mange nordmenn som har tjenestegjort i utlandet i nyere tid, og mediene fokuserer på trefninger, ikke på alt det gode vi også har bidratt med. Folk på gata har ikke helt forståelse for hva vi har gjort. Det er mange holdninger der ute om soldater som trenger en oppdatering.

Hjelper fysisk og psykisk skadde veteraner

Hjelper: Frank Cato Lahti er likemann i SIOPS, eller Point of Contact (PoC) som de kaller det for.  Foto: Daniel Lilleeng

 

Gjennom kveldens treningsøkt ble det er samlet inn minst 12.000 kroner til veteranorganisasjonen Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS), som assisterer skadde veteraner og deres familier etter endt tjeneste i utlandet.

– Skadde veteraner mangler verken vilje eller evne, men vi hjelper dem med å skaffe de riktige verktøyene for å klare overgangen til det sivile livet. Vår jobb er å sørge for at de som trenger hjelp, får den hjelpen de trenger og loser dem gjennom prosessen om det være seg behov for helsehjelp, Nav, juridiske behov eller problemer tilknyttet økonomien deres, sier Frank Cato Lahti i SIOPS.