Norwegian kan ha tjent 200 millioner på SAS-streiken

Da SAS ble rammet av streik satt Norwegian inn ekstra avganger og billettprisene gikk opp. Det har gitt ekstra inntekter på rundt 200 millioner, anslår Danske Bank

GODE TALL: Norwegian la tirsdag frem gode tall for påskemåneden april. Også streiken i SAS løftet inntektene hos Norwegian, anslår Danske Bank.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Pilotstreiken i SAS kostet trolig flyselskapet mye penger, har analytikere anslått.

For konkurrenten Norwegian har derimot streiken gitt ekstra penger i kassen, beregner Danske Bank i et notat.

I forbindelse med at Norwegian la frem trafikktall tirsdag har bankens analytikere også regnet på effekten av at de fleste SAS-flyene fly sto på bakken i syv dager.

I løpet av uken streiken pågikk ble rundt 4.000 avganger innstilt, noe som rammet 380.000 passasjerer.

Positiv effekt på 200 mill.

Regnestykket viser at streiken hadde en positiv effekt på inntektene i Norwegian.

Danske Bank beregner ekstra billettinntekter til rundt 20 millioner kroner per dag, og i tillegg 10 millioner om dagen i sideinntekter fra ombordsalg og lignende.

I løpet av de syv dagene streiken pågikk beløper det seg til om lag 200 millioner kroner, skriver banken, som viser til økte billettpriser, sideinntekter, og økt kapasitet hos Norwegian.

Flyselskapet satte opp ekstra avganger under streiken, som gjorde at noen av de rammede passasjerene kunne reise med Norwegian istedenfor.

Den store pågangen førte også til høyere billettpriser. Fredagen streiken startet lå prisen på flyturen fra Oslo til Stockholm, via Helsinki, på 8.231 kroner.

Selv har ikke Norwegian oppgitt noen tall på effektene av SAS-streiken, men Bjørn Kjos uttalte i forrige uke at det var «business as usual».

Dyrt for SAS

For SAS sin del kommer streikeeffektene med motsatt fortegn.

DNB Markets har i et notat anslått at streiken kan koste SAS mellom 75 og 100 millioner svenske kroner per dag, eller i intervallet 68 og 90 millioner norske kroner.

Meglerhuset trodde før streiken at SAS ville få et overskudd på 1,18 milliarder i regnskapsåret 2019/2020, men nedjusterte dette med 39 prosent.

SAS har ikke selv oppgitt hva streiken vil koste, og den reelle summen kan være både høyere og lavere enn anslagene fra analytikerne.

Sterke tall

Den siste trafikkrapporten fra Norwegian viste en oppløftende utvikling. Selskapet hadde flere reisende, fylte flyene bedre og økte billettinntektene kraftig i april.

Både påsken og SAS-streiken ga drahjelp for Norwegian, ifølge analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

Den viktige påskeperioden falt i slutten av mars og starten av april i fjor, men i april i år. Dermed fikk Norwegian hele påskeeffekten i årets april-tall.

Danske Bank peker også på flyselskapets endring av fokuset fra vekst til lønnsomhet.

– Innsatsen for å stenge ned ulønnsomme ruter er åpenbart i ferd med å betale seg, i tillegg til det faktum at eksisterende ruter blir mer modne og dermed går bedre, skriver banken.