Da Oda fylte 18 år, kom det kun to personer i bursdagen hennes. Nå vil hun hjelpe andre ensomme mennesker, og inviterer til 17. mai-frokost

– Sosiale medier fylles av gruppebilder av store vennegjenger, som smiler mot kamera i bunad mens de er på champagnefrokost. Men det finnes mange ensomme unge mennesker, som aldri blir invitert på slike ting.

ENSOM: Oda Victoria Kjærvik (20) forteller at hun i årevis har følt seg ensom, og mener at ensomhet – kanskje særlig blant unge – er et av de største tabuene i vår tid. Her med hunden Bonnie. 

nyheter

Oda Victoria Kjærvik (20) sitter hjemme i stua hos moren. Det er få dager til 17. mai, og for mange er dette en hektisk tid med stryking av skjorter, pussing av bunadssølv, vasking av hus og innkjøp av mat til festmåltider. Men slik har det sjelden vært for Oda.

– Alltid vært litt sårt

Hun forteller at etter mange år med mobbing og utestenging, så har aldri 17. mai vært en festdag for henne. Mens de andre barna gikk i tog og skrålte og ropte og sang, så ville hun helst gjemme seg bort.


Hunden Silke skal hjelpe ensomme eller stressede studenter

Hunden Silke hilste på Matthew og Lisa da Studentvelferden på UiT, sammen med Røde Kors, lanserte besøkshund for studenter med ensomhet eller eksamensstress.

 

Da hun ble eldre ble barnetog byttet ut med champagnefrokoster for de hun gikk på skole med. Men ikke for Oda. Hun ble sjelden invitert.

– Når det nærmer seg jul hører man ofte om folk som er ensomme, men dette gjelder ellers også. For min del har 17. mai alltid vært litt sårt, for da blir det veldig tydelig at man er ensom og ikke har så mange venner. Sosiale medier fylles av gruppebilder av store vennegjenger, som smiler mot kamera i bunad mens de er på champagnefrokost. Men det finnes mange ensomme unge mennesker, som aldri blir invitert på slike ting.

FEIRING: Flaggene i bakgrunnen vitner om bursdagsfeiringen hennes i helga. I motseting til Odas 18 årsdag kom det en del mennesker i bursdagen, blant annet mennesker hun har møtt gjennom gruppa "Ikke alene". 

Røde Kors har 35 besøksvenner i Tromsø. Nå har 83 nye meldt sin interesse

Det ser lovende ut for de 42 som fortsatt venter på besøksvenn i Tromsø.

 

– Ensomhet er tabu

Oda har vokst opp og bodd i Tromsø nesten hele sitt liv. Likevel føler hun seg ikke ordentlig hjemme i Tromsø, og opplever et kaldt samfunn der hun mener folk har nok med seg og sitt.

– Det er vanskelig å få nye venner som voksen, og i alle fall for dem som mangler en sosial arena som jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Det har alltid vært lett for meg å bli kjent med nye mennesker, men jeg opplever at mange allerede har etablerte liv der de prioriterer å møte venner de allerede har. Jeg har aldri vært en del av en vennegjeng, men jeg er nok ikke alene om det. Jeg tror det er mange som er ensomme, også en del unge, sier Oda.


Kandidat til Årets tromsøværing 2018:

Kristin har jobbet som frivillig i over 17 år: – Ensomheten er den største sykdommen blant de eldre

I 17 år har Kristin Fjellheim jobbet frivillig for de eldre på Heracleum. I 15 år av disse årene har hun tilbrakt julekvelden sammen med dem.

 

​Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at 16 prosent av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet. Oda mener ensomhet er et av de største samfunnsproblemene vi står overfor, og etterlyser at flere snakker om det.

– Ensomhet er tabu, men når vi hører om det er det ofte gjennom Røde Kors eller andre besøkstjenester som forteller om voksne eller eldre ensomme. Jeg tror det er minst like tabu å snakke om unge ensomme. Og det ønsker jeg å gjøre noe med. Jeg ønsker å være et ansikt på den ensomheten.

Håper folk kommer på 17. mai

I januar i år opprettet Oda en Facebook-gruppe som heter «Ikke alene», en gruppe der hun ønsker å gjøre livet litt lettere for dem som føler seg ensomme, men som ønsker nye vennskap. Gruppa har over 1.500 medlemmer, og ukentlig avtaler medlemmer at de skal møtes for å gå på kino, kafé, tur, spille spill eller spise middag.

– Jeg trodde aldri at gruppa kom til å få så mye respons, eller at det var så stort behov her i Tromsø. Man føler seg veldig alene om å være alene. Mange har sagt til meg at en slik gruppe var nødvendig, sier Oda.


Tre av ti studenter er ofte ensomme

En helseundersøkelse blant norske studenter viser at tre av ti ofte eller svært ofte føler seg utenfor eller isolert eller savner noen å være sammen med.

 

Og etter at hun opprettet gruppa fikk Oda ideen om å invitere til 17. mai-frokost. I begynnelsen av mai skrev hun et innlegg på Facebook om hvordan forhold hun hadde til nasjonaldagen, med spørsmål om det finnes andre unge jenter i en lignende situasjon som vil komme på 17. mai-frokost til henne.

– Jeg har fått veldig mange meldinger og hilsninger, der folk sier at det er bra at jeg gjør dette. I tillegg er det en del jenter som har sagt at de er interessert i å komme, og vi har opprettet en gruppechat hvor noen av oss planlegger å møtes før 17. mai også. Så jeg har troen på at det kommer noen i alle fall, sier Oda.

Kom kun to personer i bursdagen

Da iTromsø møter Oda hjemme i huset i sentrum, har hun nettopp fylt 20 år.

Restene etter helgas feiring er fremdeles synlig med flagg i vinduene, et par ballonger langs veggen og popkorn på bordet. 13 personer var med å feire bursdagen, deriblant venner som hun har møtt gjennom «Ikke alene». Det var en vellykket feiring, forteller Oda. Men slik har det ikke alltid vært.


Frykter å bli ekskludert

Regine Elvevold (19) har brukt rullestol siden hun var 13 år gammel. Snart starter hun på studenttilværelsen, og nå frykter hun at hun må tilbringe studietida alene.

 

Da Oda fylte 18 år hadde hun invitert mange personer som hun anså som venner og skolekamerater. Men kun to personer dukket opp.

– Det var den store dagen som jeg hadde ventet på. Endelig var jeg 18 år, og jeg hadde lenge gledet meg til å feire med venner. Det var veldig vondt for meg at det kun dukket opp to personer. Da får man en følelse av at man ikke er viktig og at man ikke betyr noe for noen andre.


Bedre psykisk helsetilbud for studenter

Våre universiteter og høyskoler har et viktig dannelsesoppdrag, de skal hjelpe studenter til å realisere sine mål, og de skal levere den arbeidskraften som nærings- og arbeidslivet trenger. En forutsetning for å lykkes med dette, er at studentene har det bra.

 

Ble voldtatt som 13-åring

Til iTromsø forteller Oda at hun fremdeles sliter psykisk, og at hverdagen er langt fra enkel. 20-åringen går på videregående skole, men sier at hun har problemer med å få både skole og fritid til å fungere.

– Når man sliter psykisk så kan ting være veldig svart. Det er dager jeg bare ligger i et mørkt rom uten at jeg klarer noen ting. Særlig har det vært tungt i det siste, fordi jeg har fått avslag på voldsoffererstatning, etter en syv år lang kamp.

 

Da Oda var 13 år ble hun utsatt for et seksuelt overgrep av en eldre gutt som hun kjente. I rettssaken tilsto gutten, men ble likevel frikjent da retten mente at det tydet på at tiltalte ikke forsto at Oda ikke ville ha seksuell omgang. I ettertid har Oda søkt om erstatning, men fått avslag.

– Det er veldig vondt når man opplever motgang i en sånn her type sak. Jeg var 13 år og hadde ingen seksuell erfaring. Jeg sliter ennå med det som skjedde, og det har selvsagt preget livet mitt og at ting har blitt som det har blitt, sier Oda, før hun legger til:

– Men jeg prøver å gjøre noe med det, og jeg tror åpenhet rundt psykisk helse og ensomhet er veldig viktig. Når jeg ser responsen fra folk der ute, så tenker jeg at man har truffet noe som egentlig angår veldig mange. Også håper jeg at flere menn vil melde seg inn, for selvmordsstatistikken viser jo at menn sliter mest i skjul. Forhåpentligvis kan mitt engasjement gjøre det litt lettere for dem som er ensomme, og føler seg alene. Kanskje jeg selv også kan få nye venner, og etter hvert et bedre liv.


Debatt:

Kraften i at noen tror på deg

For mange betyr påsken ensomhet.