Roy fikk ikke gi husly til beboerne etter Grønnegata-brannen: – Man mister lysten til å hjelpe

Roy Sverre Johansen åpnet boligen sin for beboere etter brannen i Grønnegata 103, men kommunen vil ikke formidle slike uformelle boavtaler.

INTENS BRANN: Sent søndag kveld brøt det ut brann i øverste etasje i Grønnegata 103. Bygget fungerer blant annet som midlertidige boliger og natthjem for personer med rusproblemer.   Foto: Rikke Lange

nyheter

Søndag kveld begynte det å brenne i Grønnegata 103 og de 15 beboerne i den bemannede kommunale boligen sto dermed uten bolig.

Roy Sverre Johansen fra Lakselvbukt hørte meldingen på radioen og ønsket å gjøre noe for å hjelpe beboerne. Han kontaktet kommunen for å stille et ledig rom til disposisjon for et par beboere, men fikk beskjed om at han da måtte fylle ut en søknad.

– Det var en hel papirmølle som måtte leveres inn. Jeg sa til dem at de nok har fått tid til å bygge helt nye kommunale boliger innen søknaden min ville være ferdigbehandlet. Jeg må si at jeg ble litt fortvilet, sier han.


Måtte ta seg forbi tre forskjellige låsesystemer da de skulle berge folk

Da brannvesenet skulle redde folk ut fra brannen i Grønnegata 103, måtte de ta seg forbi tre forskjellige låsesystemer i bygningen. Det kunne vært unngått.


– Mister lysten til å hjelpe

Johansen har forståelse for at han ikke kunne tatt inn beboere for en lengre periode, men skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å åpne huset sitt for et par dager når noe sånt skjer.

MØTTE BYRÅKRATIVEGGEN: Roy Sverre Johansen hørte om Grønnegata-brannen på radio og ønsket å åpne huset sitt for beboere. Kommunen ba ham fylle ut en søknad. Foto: Privat 

– Her prøver man å strekke ut en hjelpende hånd og så føler man at hånda blir kappa av på grunn av kommunens vanskelige saksgang, sier han.

Johansen påpeker at mange vanlige innbyggere hjalp til i slokningsarbeidet under bybrannen for 50 år siden, og lurer på om det var ei like stor papirmølle for å bidra den gangen.


Siktede etter Grønnegata-brannen nekter straffskyld

Mannen, som så langt har nektet å la seg avhøre av politiet, er nå varetektsfengslet i fire uker.


– Er det for vanskelig å være hjelpsom i 2019?

– Ja, det synes jeg. Man mister lysten til å hjelpe når man ikke kommer noen vei, sier Johansen og legger til at han ble veldig glad da han hørte på radioen at kommunen fikk ordna boliger til alle beboerne.


Holder innsamlingsaksjon for dem som ble rammet av brannen: – Folk har mistet det lille de hadde

Gatemagasinet Virkelig samler inn klær som de gir videre til beboerne i Grønnegata 103.


Vil ikke formidle uformelle boavtaler

Enhetsleder ved Boligkontoret, Marianne Pleym Arctander, sier at Grønnegata 103 har bemanning hele døgnet og at det er mye som skal være på plass av brannforskrifter og lignende før kommunen kan ta i bruk en bolig på det private markedet.

ENHETSLEDER PÅ BOLIGKONTORET: Marianne Pleym Arctander. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Roy Sverre Johansen ville ikke leie ut sin bolig til kommunen, men bare gi noen husly et par dager. Hvorfor blir det så vanskelig?

– Vi kan ikke formidle en sånn uformell boavtale fordi det ivaretar ikke brukernes rettssikkerhet. Vi står ansvarlige og det må vi ta på alvor, sier Arctander.


Beboer: – Flammene sto ut av vinduet, det gikk veldig fort

Kommunen arbeider med å skaffe husly til beboerne i Grønnegata 103 som ble rammet av brann natt til mandag.