Vet ikke hvor giftalgene beveger seg:

Norske oppdrettere kjemper mot klokken

Oppblomstringen av giftige alger har ført til massedød av oppdrettslaks. Nordlaks er en av aktørene som kjemper for å få laksen ut av området før algene er ventet å komme.

DØDELIGHET: Algeoppblomstringen nord i Nordland og sør i Troms har tatt livet av oppdrettslaks for flere hundre millioner kroner til nå – og utbruddet er ikke over. FOTO: GORM KALLESTAD NTB SCANPIX 

nyheter

Havforsker og algeekspert Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet sier til Fiskeribladet at de jobber med å kartlegge hvor algene flytter seg nå, og at de ikke vet årsaken til oppblomstringen. 

– Situasjonen akkurat nå er litt kaotisk. Vi har ikke fått systematisert all info ennå, og derfor kan vi ikke si så mye om årsakene til årets oppblomstring, forteller Naustvoll til Fiskeribladet.

Ifølge Fiskeridirektoratets beregninger har algeoppblomstringen så langt tatt livet av laks til 620 millioner kroner.

Evakuerer

I områdene rundt algeutbruddet er det store mengder oppdrettsanlegg, slik at skadepotensialet er stort dersom algebeltet flytter på seg.

Pressesjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen, sier til E24 at de har startet å evakuere fra anleggene deres, men at de ikke har mulighet til å flytte all fisken de har i Øst-Lofoten. 

– Vi jobber for å evakuere der vi mener risikoen er størst. Vi har en brønnbåt i skytteltrafikk fra Våtvika i Øst-Lofoten til Brottøy i Vesterålen. Før vi begynte var det planlagt om lag to laster per døgn. Ifølge Havforskningsinstituttets strømvarsel er det en viss fare for at algene kan komme utover til Våtvik i løpet av morgendagen, uten at noe er sikkert. Vi jobber jevnt og trutt med å tømme lokaliteten og vil trenge om lag åtte brønnbåtlaster før den er tømt, sier Martinussen.

Lofotposten skriver at algebeltet er på vei ut fjorden, og er i ferd med å nå Lofoten. Også i Ballangen, sør for Narvik, beskriver de situasjonen som alvorlig. 

– Vi har en alvorlig situasjon ved anlegget vårt Stabben i Ballangen nå, sier styreleder Ulf Ellingsen i Ellingsen Seafood AS til Lofotposten.

For oppdrettsanleggene sør i Troms rapporterer de om at dødeligheten har roet seg ned. 

– For vår del er det stabilt, og har vært stabilt siden lørdag. Siden da har det vært minimalt med dødelighet. Det verste er kanskje over for vår del, men man vet aldri, det kan komme tilbake igjen, sier driftssjef Terje Bertheussen i Salaks til iLaks.

Kveler veksten

Utbruddet av den giftige algen som skal ha startet 14. mai, kan ifølge Nordea føre til en halvering av den ventede veksten i år. Så langt er det rapportert om 10.000 tonn død laks til Fiskeridirektoratet, men bankens analytiker mener at bortfallet blir minst 30.000 tonn.

Til NRK sier Nordrea-analytiker Kolbjørn Giskeødegaard at de har et forsiktig anslag på tap salgsverdi for 2,4 milliarder kroner.

– Det er ingen grunn til å senke skuldrene ennå, det blir brutalt og det blir store kvantum, så vi får krysse fingrene for at det ikke varer i fire uker som sist, sier seksjonssjef i Fiskeridirektoratet, Otto Andreassen, til E24.

Chrysochromulina-algen produserer en gift som ødelegger cellemembranen i gjellene hos oppdrettsfisken. Det har vært flere oppblomstringer av algearten tidligere, blant annet i 1988 og 1991. Mer enn 30 fiskearter og 40 dyrearter, deriblant torsk, ble da rammet.