Mellomvegen-brannen: Politiet vil ta ut tiltale, mens siktede mener det er ulogisk at han ville tenne på egen bolig

– Hvis det var slik at han skulle ha tent på egen bolig, ville han da tatt med seg den lampeoljen og satt den inn igjen, i sin egen leilighet? sier mannens forsvarer, Trond A. Eriksen.

BRANN I MELLOMVEGEN: Mandag 18. februar brøt det ut en kraftig brann i Mellomvegen 8. 11. desember i fjor brant det i Mellomvegen. 10 og 15. desember slukket beboerne en tilløp til brann i trappeoppgangen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Like etter midnatt 18. mars ble en mann i 30-årene pågrepet og siktet for å ha forårsaket en brann som lett kunne medføre tap av menneskeliv. Mannen er utenlandsk statsborger og bodde i Mellomvegen 8. Politiet mener det var han som tente på boligkomplekset 18. februar i år.

Han har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen, og nå ønsker politiet å få mannen tiltalt for å ha tent på.

– Politiet har avsluttet etterforskningen, og vi vil i løpet av noen dager sende saken over til statsadvokaten for vurdering. Politiet mener det er bevismessig dekning for en tiltale, og saken er derfor også forhåndsberammet i retten til høsten, sier politiadvokat Ronny Jørgensen til iTromsø.


Brannen i Mellomvegen: Politiet mener siktede brukte lampeolje til å tenne på inne i egen leilighet – fant åpnet flaske

Den utenlandske statsborgeren har innrømmet at han var hjemme da brannen startet, men nekter straffskyld. Analysene fra Kripos, samt funn av lampeolje hjemme hos siktede, har derimot ikke svekket mistanken mot mannen ifølge retten.

 

Fant lampeolje i kjøkkenbenken til siktede

Allerede dagen etter brannen ble det klart at det hadde vært to arnesteder til brannen i boligkomplekset, og at politiet dermed ikke kunne utelukke at det var påtent.

– Vi mener at han har tent på begge stedene, altså inne i sin egen leilighet og i en bod. Teknikere fra Kripos har gjort ferdig sine undersøkelser, og de viser at på begge arnestedene er det etter all sannsynlighet påvist flyktig brennbar væske i form av lampeolje, sier Jørgensen.

Tidligere i mai skrev iTromsø at politiet hadde funnet en åpen flaske med lampeolje inne i siktedes leilighet, og at en skrukork som passet til flasken ble funnet i gangen utenfor leiligheten.

– Ett av hovedbevisene i saken er funnet av lampeolje inne hos siktede, i hans kjøkkenbenk, sier Jørgensen.


Brannen i Mellomvegen startet to steder samtidig

– Vi ser at brannen sprer seg raskere enn den burde. Hver leilighet skal fungere som en branncelle, og brannvegger skal sørge for at det ikke spres før etter 30 minutter. Det er ikke tilfelle her.

 

I FENGSLINGSMØTE: Mannens forsvarer, Trond A. Eriksen og politiadvokat Ronny Jørgensen i det første fengslingsmøtet i mars. FOTO: RONALD JOHANSEN  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

– Opprørt og fortvilt over situasjonen

Tidligere har mannen innrømmet at han var hjemme da brannen oppsto, men har hele tiden nektet straffskyld.

– Han holder helt klart fast på at han ikke har tent  på noe brann, og han er opprørt og fortvilt over situasjonen. Han synes det er veldig vanskelig å sitte i varetekt i månedsvis, med de utfordringene han har med språk og et system han ikke kjenner, sier mannens forsvarer, Trond A. Eriksen, til iTromsø.

Den siktede har bodd i Norge siden 2015, har ikke fast arbeid eller familie i Norge som han forsørger, men har opplyst at han forsørger en familie i utlandet.

– Han holder fast at det ikke gir noen mening at han skulle gått frem på denne måten hvis det var sånn at han hadde planlagt å tenne på egen bolig, sier Eriksen, som poengterer at han forstår hva politiet bygger saken på ut ifra sporene.


Forsvarer om brannen i Mellomvegen: – Helt ulogisk at han skulle ha tent på egen bolig

Mannen i 30-årene møtte tirsdag til fengslingsmøte og erkjente seg ikke skyldig. Men politiet mener han tente på Mellomvegen 8 to steder, og fikk han varetektsfengslet i fire uker.


UTBRENT: Slik ser det ut i Mellomvegen 8 etter at det brøt ut brann i en av leilighetene der mandag.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Mener man ikke kan bevise at lampeolje ble brukt

– Hvordan forklarer han funnet av lampeoljen?

– Det er en slutning at brannen ut ifra undersøkelsene høyst sannsynlig har blitt antent ved brennbar væske, som kan være forenlig med den som er funnet inne i hans leilighet. Men det går ikke an å si at den er tent med den lampeoljen. Det er ikke teknisk mulig, og der er det et vesentlig skille, sier Eriksen.

Videre sier han at siktede mener det er ulogisk at han skal ha tent på, og gått frem på denne måten som politiet fastholder.

– Hvis det var slik at han skulle ha tent på egen bolig, ville han da tatt med seg den lampeoljen og satt den inn igjen i sin egen leilighet? Det er også han selv som har sagt til politiet at han hadde lampeolje hjemme hos seg. Hadde han gjort det hvis han hadde tent på? sier Eriksen spørrende.

I fjor ble boligene i Mellomvegen tent på to ganger: 11. desember ble beboerne evakuert etter en kraftig brann, mens 15. desember slukket en beboer en mindre brann i en trappeoppgang. Politiet har kun siktet mannen i 30-årene for brannen i februar i år.


Brannen i Mellomvegen: Beboer slukket et tredje brannforsøk like før jul

Fire dager etter den første brannen i Mellomvegen i desember i fjor ble det forsøkt tent på igjen.

 

TO BRANNER: I løpet av to måneder har det brutt ut brann i to tettsittende bygårder helt nord i Mellomvegen. Etter brannen i februar var politiet på stedet med krimteknikere for å gjøre undersøkelser etter den kraftige brannen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø