Storstilt redningsaksjon på UiT fredag morgen:

Her blir Viggo angrepet mens han prøver å berge de uheldige andungene

Viggo Lorentsen og kollegaene trådte til i bakgården ved MH-bygget da de oppdaget at flere andunger hadde falt ned i en kum.

Redningaksjon UiT

nyheter

Da Lorentsen kom på jobb fredag morgen fikk han seg en overraskelse i bakgården til MH-bygget ved UiT.

– Jeg hadde kaffekoppen i hånden og var i gang med min daglig runde da jeg skvatt til. Det var en stokkand som stod på en rist, og det første jeg tenkte var at den kanskje var skadet. Da jeg kom nærmere hørte jeg piping nede i kummen og skjønte hva som hadde skjedd, forteller Lorentsen til iTromsø.

Se video av redningsaksjonen i toppen av saken!

Ble angrepet

Mange hjelpere: De var en hel gjeng som trådte til for å berge ut andungene. Her ser de fornøyde ut etter å ha fått alle opp i en eske som andemor vokter.  Foto: Privat

Lorentsen gikk straks i gang med det som skulle bli en halvannen time lang redningsaksjon for å berge ut andungene av kummen, som var cirka en halvmeter dyp.

– Jeg dro for å hente en spett for få opp kummen, og det kom flere kolleger til for å hjelpe. Andemoren var ikke så blid og angrep meg. Jeg har jo sett andre videoer på Facebook hvor større fugler angriper folk, så jeg var litt skeptisk da jeg gikk i gang, men hun gjorde ikke noe skade på meg, forteller Lorentsen.

Tilkalte hjelp

Det kom flere kolleger til for å hjelpe, og de fikk etter hvert opp kummen. Der nede så de fire unger, men det kom etter hvert tre til ut av et rør.

– Vi fikk de opp og de løp rett til mora, men så skulle de krysse en renne og da datt de ned igjen, så vi måtte berge de flere ganger før vi fikk de opp i en eske, forklarer Lorentsen.

Måtte gjenopplives

Trodde den var død: Mens noen kolleger var helt overbevist om at den siste andungen var død, fikk Lorentsen og kollega Kolbjørn Hanssen tørket og varmet den opp, og reddet dermed livet til den lille.  Foto: Privat

 

Mens dette pågikk, skjønte de ansatte at det var en til unge som satt fast i røret i kummen.

– Vi hørte lyd, og hentet et fleksibelt kamera for å se inn i røret. Det var liv i den, men vi fikk den ikke ut før vi hadde holdt på ganske lenge. Da den til slutt kom ut virka den død og veldig medtatt, men jeg og min kollega Kolbjørn Hanssen bestemte oss for å gjøre et forsøk på å redde livet dens, sier Lorentsen, og fortsetter:

– Vi tok den inn i rommet hvor vi har nødaggregatet hvor det er 35 grader og dillet og dallet med den en stund. Da den ble tørr, våknet den opp igjen og vi fikk den tilbake til moren og søsknene.

Viggo Lorentsen her med den nesten døde andungen de berget  Foto: Privat

 

På tur hjem

PÅ VEI HJEM: Verken Lorentsen eller kollegene skjønner helt hvordan andefamilien hadde forvillet seg inn i bakgården som kun har en inngang. De har ikke sett noen reir i området heller, men nå er andefamilien på vei til Langvannet.  Foto: Privat

De åtte ungene ble lagt i en eske og dekket til med et teppe med andemor på toppen. Viltnemda ble kontaktet og skal frakte familien til Langvannet.

For de ansatte ved driftsseksjonen til universitetet ble det en annerledes start på dagen.

– Ja, vi skulle egentlig kjøre en øvelse her i dag tidlig, men så endte vi med å berge liv i stedet. Det er veldig gøy at det gikk så bra.