Han vil innføre tidsfri sone på Sommarøya: – Vi vil lage verdens første område uten tidssone

Kjell Ove Hveding går i bresjen for å gjøre Sommarøya til et tidsfritt område.

PRIMUS MOTOR: Kjell Ove Hveding står bak initiativet. Han er et kjent ansikt på Sommarøy. 

nyheter

Et flertall i EU-parlamentet har sagt ja til å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake hvert halvår fra 2021. På Sommarøy vil de ikke bare avvikle årstiddstidene, de vil avvikle alle tider, og bli en tidsfri sone.

– Hvorfor kan vi ikke ta tiden tilbake og legge bort klokken? Her i nord bør lyset, været og sola styre dagene våre. Døgnet her er noe helt annet enn i resten av verden, hvor det er mørkt klokken 20.00, sier Hveding som lørdag i forrige uke organiserte folkemøte i ungdomshuset på Sommarøy. Der skrev flere av øyas innbyggere under på et opprop som skal oversendes offisielle myndigheter for å bli et tidsfritt samfunn. Hveding har selv tenkt seg ned til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som tidligere har blitt kalt «tidsminister», fordi han uttalte seg om sommer- og vintertid.

– Vi skal dra ned til Stortinget og vise at vi er et foregangsområde for å lage verdens første område uten tidssone. Vi bryr oss ikke om sommer- og vintertid.

VIL STOPPE TIDEN: Her er Kjell Ove Hveding under folkemøtet på Sommarøy.  Foto: Gøran Mikkelsen

 

Knuste klokke

Dette betyr at øyboerne ikke skal ha fastlåste tidsfrister og at det skal være en generell mentalitet som ikke knytter seg til tid og klokken som skal rå på øya. Først og fremst på sommeren. Kampanjen har de kalt for «Let's stop time».

– Jeg synes vi kan bruke den fantastiske tiden mye bedre enn vi gjør i dag. Det er viktig å kjenne på det at vi har tid til å leve. Vi begynner med sommeren, men vil nok etter hvert også ta med vinteren. De har bidratt til å lære oss å nyte vintertiden i nord, sier Hveding.

SYMBOLSK HANDLING: Her henger flere av innbyggernes klokker.   Foto: Gøran Mikkelsen

 

Som et symbol på initiativet har innbyggerne på Sommarøy hengt fra seg klokkene sine på brua over til øya og knuste en klokke som symbolsk handling.

– Vi ønsker å provosere litt med dette, men jeg tror det vil ha en utrolig positiv effekt for oss å ikke tenke på hva klokken er. At man kan stikke innom hverandre når som helst og kanskje etter hvert også se på om arbeidstidene her i nord kan endres på. Passer det egentlig lyset her å starte klokken åtte om morgenen?

Droppe klokka

For det er likevel noen steder at klokken må gjelde.

– Hvordan vil dette fungere i praksis?

– Vi kan jo ikke være så bokstavelig på alle områder. Fortsatt må vi bruke klokka for å rekke flyet og mange for å komme seg i tide på jobb. Vi har satt det litt på spissen for å gjøre folk så oppmerksom på hvor mye klokka egentlig styrer livet vårt. Man kan i alle fall prøve å droppe klokka på armen.

KNUSTE KLOKKEN: Innbyggerne på Sommarøy ønsker nå å bli et tidsfritt samfunn.   Foto: Gøran Mikkelsen

 

– Man da vil kanskje folk se mer på mobilen?

– Tja, jo, kanskje det, men helst når de må.

Ned sykefraværet

Hveding tror at denne måten å tenke på vil bidra til å gjøre hverdagen bedre.

– Man må ikke spise middag klokka fem hver dag, eller legge seg da og da. Hvorfor ikke nyte den tiden man har og holde på til man er lei? Ikke la tidspunkt styre fritiden vår, men la oss heller bli styrt av lyset og naturen. Det tror jeg på lang sikt vil bidra til å få ned sykefraværet og gjøre oss friskere.