Eiendomsmeglere dumper prisene

For boligselgere kan meglerens vederlag bli sekssifret. Men både etablerte meglerkjeder og utfordrere kutter nå prisene kraftig for å konkurrere i et nytt lavprissegment.

STORE PRISKUTT: Flere store eiendomsmeglere kaster seg på ny lavpristrend. Ikke la det gå ut over kvaliteten, råder NEF-direktøren.  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: KRISTER SØRBØ NTB SCANPI

nyheter

E24: – Flere billigprodukter er på vei ut i markedet, og jeg tror nok antallet vil øke fremover, sier Carl O. Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Så lenge meglerne ikke skjuler kostnader bak tilbudene og forbrukerne vet hva de kjøper, synes jeg det er flott at folk får mer å velge i, sier Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Et nytt billigsegment er nå i ferd med å etableres i meglerbransjen. Fellesnevneren er priskutt – mot at eiendomsmeglerne skyver enkelte oppgaver over på boligselgerne, for eksempel å holde visninger.


Eiendomsoverdragelser mai 2019:

Disse boligene ble kjøpt og solgt i din bydel

Sjekk hele lista over hvem som fikk seg ny bolig forrige måned.

 

Store aktører er allerede i gang med å knive om kundene:

Gjensidige, mest kjent for forsikringer, lokker i disse dager med fastpris på 34.900 kroner for «det du trenger for å gjennomføre et boligsalg».

I Drammen tester Eiendomsmegler 1 BV ut sitt nye lavprisprodukt «Lettsolgt», med planer om å ekspandere til flere store byer etter hvert.

Og begge utfordres snart av meglerkjempen DNB Eiendom, som i sommer ruller ut sin nye fastpristjeneste «Samsolgt».


«Gamsten» solgte toppleilighet i Trondheim for 16,6 mill. – flytter til Tromsø for godt

Tre år etter at Morten Gamst Pedersen forlot Rosenborg har han solgt toppleiligheten i Dokkgata på Nedre Elvehavn.

 

Hybridløsning

Lavpristilbudene følger i kjølvannet av meglerfrie «selv-boligen-selv»-tjenester som Propr, som fikk den etablerte meglerbransjen til å tordne for noen år siden.

NEF anklaget tjenesten for å lure forbrukerne ved å underspille risikoen ved å selge boligen uten eiendomsmegler, noe Propr selv avfeide.

De nye billigtjenestene meglere nå ruller ut, er en slags hybridløsning – der det fortsatt er autoriserte eiendomsmeglere som står ansvarlig for salget, men som begrenser arbeidsmengden ved hjelp av digitale løsninger og hjelp fra boligselgerne.

– Den største forskjellen fra tjenester som Propr er at dette fortsatt er eiendomsmegling, sier daglig leder Ola Amundsen i Eiendomsmegler 1 BV til E24.


Eiendomsoverdragelser mai 2019:

Dette var de dyreste boligene i mai

Her er forrige måneds topp-20-liste.

 

– Og den største forskjellen fra vanlige megleroppdrag, er meglers tilstedeværelse: Dette er beregnet for selgere som ønsker å gjøre litt mer selv, fortsetter han.

Selv har de avgrenset tjenesten til Drammen i startfasen.

– Vi går stille og rolig frem. Nå ønsker vi å høste erfaringer fra både kjøpere og selgere, før vi ruller konseptet ut i flere byer. Planen er å utvide innen tidlig høst, men vi ønsker å se hvordan markedet svarer, sier meglersjefen.


Hotellgründer tapte byggetvist i to rettsinstanser – det har kostet ham over 1 million kroner

Idar Gabrielsen og Tromsø Entreprenør AS ble i fjor dømt til å gjøre opp for seg etter en tvist med Tromsdalen Elektro AS og Ishavsbyen Elektro AS. Nå må selskapet igjen punge ut.

 

– Må ikke vanne ut kvaliteten

– Hva er det viktigste som boligselgere går glipp av?

– Det er nok at megleren ikke blir med på visning eller overtagelse. Det fikser du selv. Men megleren er fortsatt tilgjengelig i hele prosessen, og gjennomfører blant annet befaring, budgivning og oppgjør, sier Amundsen.

Han er selv skeptisk til å fjerne megleren helt fra salgsprosessen, slik enkelte tjenester legger opp til.

– Selv om en del boligselgere nok tenker at de kunne fikset alt selv, tilsier våre undersøkelser at boligkjøpere ønsker at en eiendomsmegler er involvert som profesjonell part. Det gjelder særlig budrunden, sier Amundsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund hilser det nye lavprissegmentet velkommen, men fraråder meglere å ta del i en priskrig som truer tryggheten for boligkjøpere- og selgere.

– Det er bra at noen tenker alternativt og gir flere valgmuligheter til forbrukerne som er opptatt av pris. Samtidig er det viktig at man er ærlige på hva disse billigtjenestene inkluderer og ikke, og at man fortsatt holder høy kvalitet i alle ledd, sier Geving.


«Oppsiktsvekkende» stabile boligpriser – til tross for rekordsalg

Selv om det selges rekordmange boliger, økte boligprisene med moderate 0,5 prosent i mai. Eksperter er forundret over hvor stabil utviklingen er.

 

– Kan bli dyrt å selge billig

Meglertoppen poengterer at bransjen allerede har gjennomgått flere år med sterk priskonkurranse, særlig i byene.

– Snittet for provisjoner har falt i flere år, og ligger nå på rundt halvannen prosent på landsbasis. Boligprisveksten har riktig kompensert i kroner og øre, men i dag har uansett ikke meglerforetakene veldig store marginer, sier Geving.

– Vil disse nye tjenestene skape nytt prispress i hele meglerbransjen?

– Jeg tror vi heller får et større spenn: Premiummeglere med lang erfaring som tar seg godt betalt, vil leve side om side med nykommere som konkurrerer om kundene som er mest opptatt av pris. Og så får forbrukerne velge, sier Geving.

– Men jeg tror det store flertallet uansett vil velge den megleren de tror vil håndtere oppdraget best. Det er såpass lite å spare på en billigvariant.

– Nå kan et vanlig megleroppdrag koste opptil 100.000 kroner. 35.000 er vel ganske mye billigere?

– Ja, men det viktigste er jo å få best mulig pris for boligen. Da kan det bli dyrt å gjøre det billig.


Polsk par saksøkte boligselgere, men tapte i retten. Nå må de betale over 300.000 kroner

Paret mente advokatfullmektig inngikk forlik på vegne av dem uten fullmakt, men også på dette punktet tapte de.