Fornærmede skrev hilsen i Sveins Ludvigsens hyttebok

Da politiet ransaket hytta til Svein Ludvigsen på Andselv i Troms, fant de en hyttebok hvor det var skrevet en hilsen på et fremmed språk.

LUDVIGSENS HYTTE: Overgrepene skal blant annet ha skjedd på Ludvigsens hytte ved Andsvatnet. Hytta ble solgt tidligere i vinter.  Foto: Sanna Drogset Børstad

nyheter

Hilsenen ble oversatt og viste seg å være skrevet av en mann i 20-årene, som nå har fortalt politiet om et seks år langt seksuelt forhold til Ludvigsen.

Det får VG opplyst.


RETTSSAKEN MOT SVEIN LUDVIGSEN:

Her skal overgrepene ha skjedd

Overgrepene skal ha skjedd på hytta, hjemme hos Ludvigsen, på Fylkeshuset i Tromsø, på hoteller og i biler, ifølge tiltalen. Tirsdag møter Svein Ludvigsen i retten.


Den tidligere fylkesmannen i Troms står tiltalt for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre menn som kom til Norge som asylsøkere.

Rettssaken starter tirsdag klokken 09.00 i Nord-Troms tingrett.

SVEIN LUDVIGSEN: Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang.  Foto: THERESE LARSEN

Ludvigsen nekter straffskyld, men ikke for å ha hatt kontakt med de tre mennene.

– Det er naturlig at hytteboken blir lagt frem i saken, men det er ikke inkriminerende i seg selv det som står der, sier Ludvigsen-forsvarer Kai Vaag.


Fra samfunnstopp til overgrepstiltalt: Her er Svein Ludvigsens liv

Svein Ludvigsen var publikumsyndling som tidligere fotballtrener, butikksjef, banksjef, lokalpolitiker, fiskeriminister og fylkesmann. Denne uka må han møte for Nord-Troms tingrett, anklaget for seksuelle overgrep mot unge asylsøkere.


Utnytting

Mannen som ble med Ludvigsen på hytta beskrives i tiltalen som ressurssvak, ung og enslig. Dette skal Ludvigsen ha utnyttet.

Mannen er i dag 25 år gammel og skal ha hatt et forhold til Ludvigsen fra sommeren 2011 og frem til november 2017.

Ludvigsen skal ha forledet mannen til å tro at han hadde makt over om han fikk statsborgerskap eller ei, og 25-åringen skal ha fryktet for konsekvensene ved å fortelle om den seksuelle omgangen til andre.

Da Ludvigsen var fylkesmann, skal han ha oppsøkt institusjoner mannen bodde på, og tatt ham med seg på hytta eller hjem til Sommarøy.

Institusjonene var underlagt fylkesmannens tilsyn.


Dette forklarer Svein Ludvigsen om kontakten med de fornærmede

Påtalemyndigheten mener han har utnytte sårbare personer seksuelt. I retten skal Svein Ludvigsen forklare hvordan han selv mener han bare har hjulpet de unge asylsøkerne.


Påtalemyndigheten mener Ludvigsen ikke ville ha kommet i posisjon til å utnytte mennene, hvis det ikke hadde vært for at han var fylkesmann.

– Vi mener det er en direkte sammenheng mellom overmaktsforholdet og den seksuelle omgangen. Enhver person kan ikke oppsøke unge asylsøkere på institusjoner, har statsadvokat Tor Børge Nordmo uttalt.

– Spørsmålet i denne saken er om han har misbrukt sin posisjon eller ikke. Å ikke erkjenne straffskyld etter tiltalen her, innebærer at han mener å ikke ha misbrukt noe tillitsforhold til noen av disse mennene, sier Ludvigsen-forsvarer Per Zimmer.

– Gruer seg

Rettssaken blir en troverdighetskamp. Påtalemyndighetens viktigste beviser er de tre mennenes forklaringer.

Gunhild Bergan er bistandsadvokat for 25-åringen.

– Han gruer seg til rettssaken og har det veldig vanskelig. Det er en stor påkjenning for ham å måtte møte i retten og forklare seg om dette, sier hun.