Sportsgiganten varsler svakere utvikling

XXL-aksjen stiger etter at sportskjeden har blitt enige med bankene om nye lånevilkår frem til høsten. Men aller først må salget i juni redde kvartalsresultatet.

XXL: Sportsgiganten har de siste månedene jobbet intenst med å snu utviklingen etter at de i fjor gikk på en stor smell både i julehandelen og den såkalte «Black Friday», som begge er viktige salgsperioder  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

nyheter

– Så langt i andre kvartal har EBITDA (brutto driftsresultat, journ.anm.) utviklet seg noe bak fjoråret, skriver XXL i en børsmelding som ble sluppet tirsdag kveld.

Hvor mye bak fjoråret de ligger nøyaktig opplyser selskapet ikke, men de håper nå på en oppsving som kan redde resultatet for andre kvartal:

– Juni har akkurat begynt og er den viktigste måneden i kvartalet, skriver XXL.


Bedre enn ventet fra XXL etter gründer-comeback

Selskapet så veksten avta noe fra i fjor, men leverer sterkere resultater enn ventet i det første kvartalet med ny toppledelse.


Nyheten om dette og nyheten om at selskapet har fått på plass en avtale om lånevilkår med bankene fremover sender XXL-aksjen opp rundt seks prosent fra start på Oslo Børs onsdag.

Sportsgiganten har de siste månedene jobbet intenst med å snu utviklingen etter at de i fjor gikk på en stor smell både i julehandelen og den såkalte «Black Friday», som begge er viktige salgsperioder.

I tillegg til å bytte toppsjef og flere i ledelsen kom også storeier og gründer Øivind Tidemandsen inn igjen i en operativ rolle for å sørge for at rutiner ble skjerpet og utviklingen snudd til pluss.

I første kvartal hadde sportskjeden langt bedre bruttomargin, men opplevde også et fall i omsetningen. Selskapet varslet blant annet at de på sikt har et mål om å komme tilbake til brutto driftsmargin på 2017-nivå (som var 9,5 prosent, EBITDA), etter et fall til 5,7 prosent i 2018.


XXL vil ikke lenger være en tilbudsmaskin

Tiden hvor XXL kun tenker på topplinjevekst er forbi, varsler selskapet, som vil finne seg selv – på nytt.


Etter at XXL varslet om den svake utviklingen i fjor høst falt aksjen den 19. desember hele 30,1 prosent. De siste 12 månedene har XXL-aksjen mer enn halvert seg fra 70,3 til 23,5 kroner tirsdag ettermiddag – før det nye resultatvarselet.

Bankene stiller krav om lavere gjeldsgrad

Da XXL sendte ut det negative resultatvarselet i desember i fjor varslet de også at de hadde vært i dialog med bankene om de «lavere resultatene».

Ifølge XXL ble de enige om fritak fra tidligere lånevilkår i tillegg til at man fikk på plass nye. Regnskapet for fjerde kvartal viser også at selskapet ikke vil betale utbytter eller kjøpe tilbake aksjer før «tidligst i fjerde kvartal» i år, samtidig som selskapet sier de har mål om å kunne betale utbytter igjen i fremtiden.


XXL om nisjenettsteder: – Napper av omsetningen i alle ledd

Sportsbutikk-giganten XXL sier nisjebedrifter på nett spiser av omsetningen i alle kategorier, og tror de mindre utfordrerne vil fortsette å vokse i årene fremover.


I februar forhandlet kjeden på nytt med bankene og fikk på plass nye vilkår som skulle gjelde for første og andre kvartal.

Nå har XXL igjen snakket med bankene og fått på plass en avtale:

– I dag har XXL og grupperingen av banker proaktivt blitt enige om et nytt vilkår for tredje kvartal i tillegg. XXL mener vi nå har et tilfredsstillende «takhøyde» for 2019 og fremover, skriver selskapet i børsmeldingen.

Vilkåret man snakker om er gjeldsgraden i selskapet, målt som netto gjeld delt på brutto driftsresultat (EBITDA), ikke medregnet effektene av den nye regnskapsstandarden IFRS 16.

Avtalen krever at gjeldsgraden ligger under 4,5 gangen for andre kvartal, under 4,25 gangen for tredje kvartal og at den deretter må ligge under 3,5 gangen.

Ved utgangen av 2018 var denne gjeldsgraden 3,48 gangen, men ved utgangen av mars (første kvartal) hadde den steget til 3,9 gangen.

Selskapet opplyser ikke hva man regner gjeldsgraden vil bli i andre kvartal.