Dette skjer i retten fredag: En rekke vitner skal forklare seg

Fredag er det satt av tid til ti vitner i rettssaken mot Svein Ludvigsen.

Aktoratet: Statsadvokat Tor Børge Nordmo (til høyre) og hans medsitter Tore Rasmussen i retten torsdag. Fredag skal deres vitner forklare seg i retten.  

nyheter

I løpet av rettssakens tre første dager har vi fått høre forklaringen til de involverte partene: de tre fornærmede og tiltalte.


Dette er saken mot Svein Ludvigsen
  • Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) ble 3. januar 2018 pågrepet og siktet for å ha utnyttet en person til seksuelle formål.
  • Han ble løslatt fra varetekt fem uker senere, 8. februar 2018. 
  • Ifølge tiltalen, som ble tatt ut i november 2018, skal Høyre-nestoren ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang i tiden fra 2011 til han gikk av som fylkesmann tre år senere, i 2014. 
  • Ifølge tiltalen skal overgrepene imidlertid ha pågått helt frem til november 2017. 
  • Overgrepene skal blant annet ha skjedd på Fylkeshuset i Tromsø, men også på steder som Ludvigsens hytte, hjemme i tiltaltes bolig og på ulike hoteller i Oslo og Tromsø. 
  • Påtalemyndigheten mener at Ludvigsen utnyttet sårbarheten til enslige, ressurssvake asylsøkere uten varig oppholdstillatelse. Ingen av dem var mindreårige da overgrepene skjedde, ifølge påtalemyndigheten. 
  • En av mennene hadde alt i 2015 anmeldt Høyre-nestoren, men politiet henla da saken. Da en ny anmeldelse kom i 2017, startet den omfattende etterforskningen som resulterte i en tiltale mot den profilerte samfunnstoppen. 
  • Rettssaken er berammet i Nord-Troms tingrett 11. juni, og det er satt av 11 dager. Per J. Zimmer er Ludvigsens forsvarer. 
  • Svein Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld. 

Mot slutten av dagen torsdag ble ett vitne avhørt. Dørene ble lukket under vitnets forklaring, og det var referatforbud for pressen på grunn av lovpålagt taushetsplikt.

Fredag er det tid for at ytterligere vitner i saken skal forklare seg.


Direktestudio: Rettssaken mot Svein Ludvigsen starter klokken 09

I vårt direktestudio kan du følge rettssaken fortløpende.


Det er i den opprinnelige tidsplanen satt av tid til ti vitner. Det ble imidlertid noen forsinkelser på rettens andre dag, onsdag, slik at to vitner som opprinnelig var planlagt torsdag ettermiddag er utsatt til fredag.

Disse ti vitnene er blant annet ansatte ved ulike institusjoner som de fornærmede skal ha bodd på, samt representanter fra blant annet IMDI. Alle de første vitnene som skal avgi sin forklaring denne uka er stevnet av aktoratet. Forsvarets vitner må møte i retten først i neste uke.

Saker fra retten tidligere denne uken:


Slik fremstår Ludvigsen i retten

Behersket, tydelig, samlet, men samtidig stotrende når han får spørsmål han har problemer med å svare på.Svein Ludvigsen i retten: – Jeg skal si sannheten. Ja vi har hatt sex. Men alle tre gangene har vært frivillig

Svein Ludvigsen innrømmer at han har hatt sex med fornærmede og andre menn, men benekter at det har foregått på hytta.Slik forklarer Ludvigsen seg om bildet der han utfører seksuelle handlinger på asylsøker

Ludvigsen nektet i avhør med politiet at han hadde hatt sex med asylsøkeren, men i retten forklarer han seg om bildet som 25-åringen tok med mobilen sin.Skal ha oppsøkt lettere psykisk utviklingshemmet mann på ungdomshjem: Sier han hadde sex med Ludvigsen fordi han trengte penger

Mannen var 21 år gammel da han skal ha hatt sex med Svein Ludvigsen på et hotell i Oslo.Rettssaken mot Svein Ludvigsen:

Fornærmet 34-åring: Ludvigsen løftet opp genseren første gang jeg møtte ham

Mannen forteller at han møtte Ludvigsen første gang i jobbsammenheng, og at han deretter skal ha blitt utsatt for flere overgrep i bilen og på Amalie hotell.Rettssaken mot Svein Ludvigsen:

Fornærmede: – Jeg ville drepe ham på hytta

Den 25 år gamle fornærmede fra Afghanistan forteller i retten at han ønsket å drepe Svein Ludvigsen, og at han ville gjøre det på hytta slik at ingen ville oppdage det.Fornærmet i Ludvigsen-saken anklaget 42-åring for overgrep i 2004, men mannen ble i retten frifunnet

Det er ikke første gang den fornærmede mannen er involvert i en overgrepssak. I 2004, da han var under 14 år gammel, hevdet han seg misbrukt av en annen asylsøker.En kamp om troverdighet

Det er kun det mulig straffbare ved Svein Ludvigsens handlinger Nord-Troms tingrett skal ta stilling til, ikke hvorvidt Ludvigsen er en «OK fyr» eller ikke, skriver nyhetsredaktør Trond Haakensen.Asylsøker ble med Ludvigsen på hyttetur: – Han holdt meg fast og misbrukte meg

Den første av de fornærmede startet sin forklaring med å fortelle om de første gangene han møtte Ludvigsen, etter å ha blitt sendt fra Oslo til et mottak i Troms.Rettssaken mot Svein Ludvigsen:

Overvåkningsbilde viser Ludvigsen og den fornærmede sammen i Oslo

Et av bevisene i saken mot Ludvigsen er et bilde av to nakne personer på et hotellrom.Fornærmede skrev hilsen i Sveins Ludvigsens hyttebok

Da politiet ransaket hytta til Svein Ludvigsen på Andselv i Troms, fant de en hyttebok hvor det var skrevet en hilsen på et fremmed språk.


Mer om saken:


Fra samfunnstopp til overgrepstiltalt: Her er Svein Ludvigsens liv

Svein Ludvigsen var publikumsyndling som tidligere fotballtrener, butikksjef, banksjef, lokalpolitiker, fiskeriminister og fylkesmann. Denne uka må han møte for Nord-Troms tingrett, anklaget for seksuelle overgrep mot unge asylsøkere.RETTSSAKEN MOT SVEIN LUDVIGSEN:

Her skal overgrepene ha skjedd

Overgrepene skal ha skjedd på hytta, hjemme hos Ludvigsen, på Fylkeshuset i Tromsø, på hoteller og i biler, ifølge tiltalen. Tirsdag møter Svein Ludvigsen i retten.Slik blir rettssaken mot Svein Ludvigsen

De fornærmede skal forklare seg tirsdag og onsdag, mens Ludvigsen starter sin forklaring torsdag morgen.Svein Ludvigsens forsvarer har kalt inn seks vitner

To av navnene holdes hemmelig da de ikke ønsker å bli kontaktet.Lukker dørene for publikum under rettssaken mot Svein Ludvigsen under fornærmedes forklaring

Pressen får være til stede under hele rettssaken og begjæringen om referatforbud har blitt avvist av tingretten.