Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

KNEPENT: Raviolo (eller agnolotti) del plin er en av de mest populære pastarettene i Piemonte i Nord-Italia. 

nyheter

Historien vil nemlig ha det slik at elskerinnen til den italienske kongen Vittorio Emanuele I var særdeles flink til å lage «ravioli del plin» – en av de mest populære pastarettene i Piemonte.

En gang da kongen var på besøk hos henne sto hun midt i pastabakingen. Han ga henne et lekent klaps på rumpa – noe som førte til at hun «knep» sammen pastadeigen rundt fyllet istedenfor å kun presse den med lillefingeren – slik man egentlig skal gjøre.

Både kongen og elskerinnen ble så glade i den «knepne» varianten at de foretrakk den.

Ravioli del plin

150 g renskåret svinekjøtt

150 g kyllingfilet

150 g kalve- eller lammekjøtt

1 gulrot

1 stang selleri

1/2 gul løk

1 glass tørr hvitvin

200 g fersk spinat

1 eggeplomme

15–20 g parmesan

Salt, pepper, muskat


300 g pastahvetemel «00»

4 egg

1 eggeplomme


Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

 

Skjær kjøttet i biter, kutt løk, selleri og gulrot i terninger. Fres dette i en gryte eller panne i litt olivenolje. Når kjøttet har fått farge og løken er gjennomsiktig krydrer du, heller du på vin og legger på lokk. Kok på svak varme i en times tid til kjøttet er mørt. Hell bort væsken og sett til kjøling.

I en annen panne freser du spinaten slik at den faller helt sammen. Kjøl.


Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

 

Kjør alt sammen i mikser sammen med revet parmesan og eggeplomme. Øs over farsen i en bakespritser eller en stor plastpose og legg i kjøleskapet.

SØLETE: Å lage pasta med hendene er litt klisjete, men det blir veldig godt til slutt. 

Legg melet i en dunge på et bakebord, lag et stort hull og knekk eggene i «vulkanen». Bland mel og egg til du får en fast deig som ikke kleber. Pakk inn i plast og sett i kjøleskapet en halvtime.

Bruk pastamaskin til å kjevle ut lange «leiver» som du legger på et melet bord.

Spits ut små «nøtter» av kjøttfyllet på pastaen med cirka 3–4 cm avstand, og brett over kanten. Skjær bort overflødig pasta på langsiden (1/2 cm fra fyllet) med en trinse.

SPRITS: Pastafyllet øses over i kakespritser eller en spiss plastpose. 

Knip forsiktig sammen pastaen mellom fyllet – på høykant – og skjær deretter gjennom bretten med kake- eller pastatrinsen. Pastaen vil da danne et lite «skjell» rundt fyllet som er vakkert å se på.

Strø over litt semolinamel og la pastaen tørke i 20–30 minutter før du koker den i lettsaltet vann i tre-fire minutter.

Brett en stor tøyserviett eller et kopphåndkle først en gang, så ytterligere en gang. Legg på en varm tallerken, og legg et matpapir under den øverste fliken Øs opp nykokt pasta på papiret og strø over revet parmesanost. Dekk pastaen med den øverste fliken og server umiddelbart.


Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

 

I glassene passer det både med en ung Barbera d’Asti eller en tørr Arneis.

Buon appetito!

GODT INNPAKKET: Ravioli del plin serveres gjerne innpakket i en tøyserviett eller et kopphåndkle. Det holder pastaen varm.