Dette mener Tromsøs innbyggere må prioriteres

Tilgang på boliger, helsetilbud, luftkvalitet og eldreomsorg er det viktigste byen må satse på fremover, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført blant Tromsøs innbyggere.

IKKE BRA NOK: – Bra byer er ikke bra nok, vi må jobbe sammen for bedre byer, sier avdelingsleder Magne Johansen i Rambøll. Foto: Pernille Berg / Rambøll 

nyheter

Tromsø er en av syv byer i Norge som deltok i innbyggerundersøkelsen «Bedre byer» som Norstat har gjennomført på oppdrag for rådgivningsfirmaet Rambøll.

Bra byer ikke bra nok

De ville vite mer om hva innbyggerne mener gjør en by attraktiv å bo i, og hva kommunen bør prioritere fremover for å bli mer attraktiv for sine innbyggere og potensielle tilflyttere.


Flere tusen deltakere på årets Charlottenleker

Søndag formiddag var barn i alle aldere invitert til leker, spenning og sykkelkonkurranser på Charlottenlund.

 

– Mange mener mye om byene våre. Rambøll har spurt befolkningen og brukerne av byene om hva som er viktig for dem. Bra byer er ikke bra nok, vi må jobbe sammen for bedre byer, sier av avdelingsleder Magne Johansen i Rambøll.

Fem viktigste faktorer

På landsbasis ble 4.000 innbyggere i de syv byene spurt, av dem var 300 fra Tromsø.


Formidler 225 års byhistorie på 45 minutter

Mandag 17. juni kan Tromsø by 225 år lange historie gjenoppleves på 45 minutter.

 

Innbyggerne i Tromsø ble blant annet bedt om å prioritere hvilke fem faktorer som har størst betydning for hvor attraktiv byen er. Disse fem faktorene er viktigst:

• Nærhet til naturområder

• Gode arbeidsmuligheter

• Trygghet mot å bli utsatt for kriminalitet

• Godt helsetilbud

• Ren luft

Undersøkelsen forteller også om hvilke faktorer det er størst gap mellom det innbyggerne mener er viktigst og det de mener kommunen leverer på:

• Tilgang på boliger til fornuftige priser

• Godt tilbud for eldreomsorg

• Gode arbeidsmuligheter

• Ren luft

• Enkelt å komme seg rundt med offentlig transport

Stort gap

Gapet mellom innbyggernes forventninger og de kommunen leverer på er stort på spesielt ett område, viser undersøkelsen.

– Gap-analysen viser at mens 70 prosent mener tilgang på boliger til fornuftig pris har betydning for Tromsøs attraktivitet, er det bare fem prosent som mener dette kjennetegner Tromsø, sier Johansen.

Skiller seg ut

Akkurat på dette punktet i undersøkelsen skiller Tromsø seg ut fra både Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Drammen, hvor innbyggerundersøkelsen også ble gjennomført.


Dreis-sjefen attesterte egne regninger og skrev overtid for 231.000 kroner: Seksjonen ledes av broren hans

Attføringsavdelinga Dreis er en del av seksjon for oppfølgingstjenester i Tromsø kommune. Der sitter Dreis-sjefens bror med hendene på rattet.

 

– Det et bare fem prosent svarer at Tromsø kjennetegnes av ikke å ha tilgang på boliger til fornuftig pris, gjør at Tromsø skiller seg klart ut. Svarene i Oslo er ikke i nærheten av Tromsø, sier Johansen.

Velger å flytte

Han mener det er uheldig for Tromsø at folk har et sånt inntrykk av boligprisene her, og at det har betydning for om folk vil flytte hit eller velge å etablere seg her.

– Jeg kjenner til folk som vil tilbake til Tromsø, men som ikke har råd på grunn av boligprisene. Jeg har også hørt om folk som har kommet i etableringsfasen velger å flytte fordi det er så dyrt å bo her. Jeg bodde selv i Vestfold før jeg flyttet til Tromsø, og boligprisene i Tromsø er det doble av hva de er i Sandefjord og Tønsberg, sier Magne Johansen

Viktig med ren luft

Når det gjelder godt tilbud til eldreomsorg viser Johansen til at mens 60 prosent mener det er viktig for Tromsøs attraktivitet, er det bare 31 prosent som mener det kjennetegner byen.

75 prosent mener gode muligheter for arbeid har betydning, mens 49 prosent mener det kjennetegner Tromsø, og når det gjelder ren luft svarer 83 prosent at det har betydning, mens 59 prosent mener det kjennetegner Tromsø.