Tre pianister kjemper om 60.000 euro i finalen av «Top of the World» på Kulturhuset

Pianokonkurransen «Top of the World» har lokket 21 pianister til Tromsø. Etter semifinalene tidligere i uka er det nå bare tre deltakere igjen.

FINALEN STRØMMES: Konsertene fra finalen i Kulturhuset blir strømmet på YouTube. Fra venstre: Alexander Panfilov (Russland), Jakub Kuszlik (Polen) og Scipione Sangiovanni (Italia). Foto: Håkon Stødle 

nyheter

«Top of the World International Piano Competition» ble startet i 2009 av professor i klavér ved Musikkonservatoriet i Tromsø, Tori Stødle. Siden har pianokonkurransen blitt arrangert annethvert år, og på fredag kåres den sjette vinneren av konkurransen.

Kunstnerisk leder Stødle er veldig fornøyd med årets deltakere.

– Vi har alltid hatt et toppnivå på våre konkurranser, men i år er nivået skyhøyt. Juryen har vært helt over seg av begeistring, sier Tori Stødle.

Vinneren får 30.000 euro

I år har 21 deltakere fra hele verden satt seg ved klaveret i Tromsø, deriblant de to norske deltakerne Lars Fredrik Nystad og Julie Yuqing Ye. Semifinalene ble arrangert tirsdag og onsdag. Når finalen settes i gang på Kulturhuset er det kun tre pianister igjen: Russiske Alexander Panfilov, polske Jakub Kuszlik og italienske Scipione Sangiovanni.


Topper 10-årsjubileet til pianokonkurransen med rekordmange søkere

«Top of the World» går av stabelen i Tromsø 15. – 21. juni. Til sammen har de fått 214 søkere fra 41 land. Det er det nest største antallet søkere de har hatt siden de startet i 2009.


Vinneren får 30.000 euro. Den som tar andreplass får 20.000 euro og vinneren av tredjeplassen får 10.000 euro.

– For å få en konkurranse i toppsjiktet så må prispengene være høye for å tiltrekke seg deltakere, sier Stødle.

Hun forteller at de var spente på om de ville få deltakere til Tromsø i år, ettersom Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva arrangeres samtidig.

– Konkurransen i Moskva regnes som ledende i verden, men likevel har vi ikke hatt færre søkere i år enn tidligere, sier hun fornøyd.

LEDERBYTTE: Tori Stødle overlater det kunstneriske lederansvaret for «Top of the World» til Sindre Myrbostad (i midten). Her med styreleder Bernt Johan Ottem. Foto: Ronald Johansen 

Takker for seg etter ti år

Tori Stødle har vært kunstnerisk leder siden oppstarten i 2009, men nå gir hun fra seg lederansvaret til Sindre Myrbostad.


Gjorde pianokonkurranse i Tromsø til suksess i Kina

Siden 2009 har Top of the World, en internasjonal konkurranse for talentfulle pianister, vært arrangert i Tromsø. Nylig ble konkurransen arrangert i Kina hvor den ble TV-sendt til 100 millioner kinesere.


– Hvorfor gir du deg?

– Jeg synes ti år med skral økonomi er nok, med manglende støtte fra Kulturdepartementet og Troms fylkeskommune. Det er et slit hver gang og etter hver konkurranse må man begynne helt på nytt, sier Stødle, som er glad for at Myrbostad tar over og driver prosjektet videre fram mot 2021.