Dette skjer i retten fredag: Sakkyndig vitner og forsvaret legger frem dokumentasjon

Dag 9 i den 11 dager lange rettssaken mot Svein Ludvigsen ligger an til å bli en kort dag, da det kun gjenstår et vitne og forsvarets dokumentasjon.

FORSVARER: Kai Roger Vaag er en av Ludvigsens to forsvarere.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Den første uka i retten ble først og fremst brukt på forklaringene til de involverte partene.

Fredag er den siste dagen i rettens andre uke, og etter dette gjenstår det kun to dager hvor retten får høre de ulike aktørenes prosedyrer.

Fredag ligger derimot an til å bli en kort dag i retten, da det kun gjenstår ett vitne samt forsvarets dokumentasjon.


Kjell Ove Hveding om Ludvigsen: – Det er tøft å se han i den situasjonen

Svein Ludvigsens venn gjennom 35 år, Kjell Ove Hveding, sier at det var utfordrende å vitne i retten.

 

Fra klokken 09.00 skal sakkyndig psykolog Jon Ståle Gjesdal Henriksen vitne, og hans forklaring dreier seg om mannen (25) som er blitt omtalt som hovedfornærmede. Det vil trolig bli lukkede dører når han forklarer seg.

Deretter vil forsvaret legge frem sin dokumentasjon, da aktor og statsadvokat Tor Børge Nordmo fullførte sin fremledding av bevisdokumentene onsdag.

Svein Ludvigsens har to forsvarere, men det er kun Kai Roger Vaag som vil være til stede i retten fredag.


 

I forrige uke fikk vi høre forklaringene til de tre fornærmede:

* Fornærmet (25): Ludvigsen skal ifølge tiltalen ha skaffet seg seksuell omgang med denne asylsøkeren over en periode på seks år fra 2011 til 2017. Deler av dette var i perioden mens Ludvigsen var fylkesmann, fram til 2014. Både fornærmede og tiltalte har forklart at 25-åringen var med ham på hytta, hjemme og at de møttes i Oslo. Ludvigsen har innrømt å ha hatt seksuell omgang med vedkommende tre ganger i Oslo, men benekter alt annet. Han hevder at det var ønsket og frivillig fra begge parter.

* Fornærmet (26): Mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, skal ifølge tiltalen ha blitt oppsøkt av Ludvigsen i sitt hjem på ungdomshjemmet på Silsand. Ludvigsen har også overlevert statsborgerskap til fornærmede i en seremoni. Fornærmede hevder at Ludvigsen tilbød ham 1.100-1.200 euro for sex på et hotellrom i Oslo. Ludvigsen hevder at han ikke kjenner ham godt, og benekter å ha hatt seksuell omgang med asylsøkeren. Fornærmede var ikke til stede i retten, men det ble spilt av et 2,5 timer langt tilrettelagt avhør.

Ludvigsen skal ha forsøkt å påvirke hvor fornærmede ble bosatt

* Fornærmet (34): Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha hatt seksuell omgang med mannen på to parkeringsplasser i Tromsø, samt på Amalie hotell i Tromsø sentrum. Mannen hevder at Ludvigsen skulle hjelpe ham med statsborgerskap, bolig og jobb. Ludvigsen erkjenner å ha møtt ham, men benekter at de har hatt seksuell omgang.

Torsdag fikk Ludvigsen komme til orde, etter å ha sittet stille og fulgt med på forklaringen til de fornærmede. Ludvigsen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, men innrømmer å ha hatt sex med 25-åringen ved tre anledninger i Oslo.

Svein Ludvigsen i retten: – Jeg skal si sannheten. Ja vi har hatt sex. Men alle tre gangene har vært frivillig