Reagerer på langtidsskadd rein: – Den burde slippe å lide mer

Den haltende reinen ble først observert av beboere ved Tisnes rundt påske. Reineier sier den har haltet siden i fjor høst.

nyheter

Elin Charlotte Davidsen var mandag kveld ute for å lufte den ene hunden sin da hun kom over reinen.

– Vi ble oppmerksom på reinen rett før påske og det er mange her som har sett den tidligere også sammen med to andre rein, men nå går den her og hinker alene. Foten er tynn som en kvist, den klarer så vidt å trå ned og det ser ut til at den har det kjempevondt, sier Davidsen.

– Den gjorde ingen fluktforsøk når vi kom nært den så det er åpenbart at den ikke kommer seg noen vei og den oppfører seg ikke lengre som en vanlig rein. Den burde få slippe å gå rundt og lide. Det var helt vondt bare å se på den.


Video av skadet reinsdyr opprører:

– Når dyret halter som det gjør, er det fordi det har vondt

En video av en skadet rein har skapt stort engasjement i sosiale medier. – Den har tydelig vondt, sier veterinær. – Ingen stor skade, mener reineier.

 

Prøvd flere instanser

Davidsen delte videoer av den aktuelle reinen på Dyrebeskyttelsens Facebook-gruppe. Der fremgår det at flere andre også har forsøkt å skaffe hjelp til reinen over lengre tid.

– Det har vært forsøkt å kontakte reineier, Mattilsynet, politiet og Fylkesmannen, men den går altså her enda. En nabo observerte den på nytt onsdag eller torsdag, og nå håper vi alle bare at noen tar ansvar snart, sier Davidsen fredag.


Mattilsynet legger fra seg saken:

Har lett etter skadet rein i to dager uten hell

Mattilsynet har ikke klart å finne den haltende simla med kalv. Nå sier de at det er opp til reineier å følge opp.

 

– Skal slaktes

Per Kitti bekrefter ovenfor iTromsø at det er hans rein. Ifølge Kitti har den vært skadet og fulgt opp av ham siden oktober i fjor.

– Om foten hadde vært knekt hadde den ikke hatt gevir på begge sider. Det er snakk om en kraftig strekkskade og foten er brukbar noen dager slik at den kommer seg av gårde, men jeg har måtte mate den siden oktober. Jeg skjønner at folk reagerer, men de må la dyret være i fred og ikke drive å jage den, sier Kitti, som kategorisk avviser at dette er noen form for dyremishandling.

– Jeg vet hvor den er på vei, og venter nå på at den blir anvendelig til menneskeføde. Det er snakk om kanskje 14 dager til så skal den slaktes. Om jeg avliver den nå må den rett i søpla.