Malte naustvegg til ære for kvinnelig kunstner

Walls of Women hedret Betzy Akersloot-Berg gjennom et veggmaleri på naustet i folkeparken.

MALERNE: Søndag startet malerne med veggmaleriet som skulle hedre Betzy Akersloot-Berg. Dette ble gjort på naustveggen i folkeparken.   Foto: Tor Andre Markussen

nyheter

Søndag ettermiddag begynte WOW - Walls of Women Tromsø i samarbeid med Perspektivet Museum å male naustveggen i museets friluftsanlegg Folkeparken. Maleriet er ment å hedre den norske kunstneren Betzy Akersloot-Berg.

Initiativtakeren bak prosjektet er Liv Ragnhild Kjellman.

ARRANGØRENE: Fra venstre: Liv Ragnhild Kjellman, Elind Rui Blix og Hedvig Ølmheim.  Foto: Tor Andre Markussen

– Det finnes ingen statuer av navngitte kvinner i Tromsø. Derfor prøver vi å løfte fram historier om damer som fortjener å bli lagt merke til. Årets prosjekt er å sette søkelyset på Betzy som vi synes er en verdig kandidat, sier Kjellman.


Tromsø har ingen statuer av navngitte kvinner

Det står tolv statuer og byster i Tromsø som hedrer navngitte personer. Alle disse er menn.


Veggmaleriet skjuler en hemmelighet

Elind Rui Blix er kunstneren bak veggmaleriet i Folkeparken. Maleriet består av en fjell- og fugleforsamling som er inspirert av verkene til Betzy.

Arkitekt Sara Lund var blant de som malte på naustveggen i Folkeparken søndag.  Foto: Tor Andre Markussen

– Fjellandskapet og fugleflokken er inspirert av verkene Gjesvær og Kystparti i Nord-Norge fra Betzy. I tillegg gjemmer maleriet en hemmelighet som Walls of Women blir å avsløre på et senere tidspunkt, forteller kunstneren.

Historien glemte Betzy

Betzy Akersloot-Berg var en norsk kunstner som malte flere bilder av det nordnorske kystlandskapet på 18- og 1900 tallet. Hun ble født på Østlandet i 1850 og flyttet senere til Nederland, hvor hun døde i 1922.


Raser mot endringer på polarheltstatuen: – En krenkelse av Roald Amundsen

Høyre-politiker mener endringene av Roald Amundsen-statuen må fjernes straks, og er kritisk til kommunens velsignelse av prosjektet.


– Historien har en tendens til å glemme damene. Akkurat Betzy er beskrevet av Nordnorsk Kunstmuseum som en badass marinemaler. For eksempel var hun engang fastbundet på en båt på grunn av dårlig vær, mens hun malte, forteller Kjellman med et smil.

Håper andre byer lar seg inspirere

Hedvig Ølmheim, som arbeider med prosjektet på vegne av Perspektivet Museum, håper kunstverket kan vekke nysgjerrigheten hos folket som går gjennom folkeparken.


Amundsen-kunstprosjektet utsatt for hærverk

Lørdag hengte Nordnorsk Kunstmuseum en plakett over polarheltens navn og endret det til «Han Roald som Betzy» i anledning åpning av ny utstilling. Fredag morgen er navneskiltet revet ned.


– Maleriet er ment å vekke nysgjerrigheten, og jeg håper dette retter oppmerksomheten mot kunsten til Betzy. I tillegg er det veldig flott hvis dette prosjektet kan inspirere andre byer til å gjøre noe lignende, sier Ølmheim.