Arrangerer turkonkurranse for hjulavhengige for femte år på rad

Selv om du er avhengig av hjul for å komme deg fram, finnes det en lang rekke spennende turer til både fjell, skog og fjærer i Tromsø og omegn.

TRYGGE TURMÅL: I alt ti tilrettelagte turer inngår i turkonkurransen «Ti på Hjul» i regi av Ishavskysten friluftsråd.   Foto: Tine Marie Hagelin

nyheter

Ishavskysten friluftsråd arrangerer for femte år på rad turkonkurransen «Ti på hjul», forteller friluftsrådgiver Maia Sjöskog Kvalvik til iTromsø.

– Vi starter konkurransen den 1. juli, og sesongen varer helt til den 15. oktober, sier hun.


Var en hvit flekk på kartet: Nå har bygda gjort det enklere for besøkende

Områdene rundt søndre del av Ullsfjorden og vestsiden av Lyngsalpene har lenge vært en hvit flekk på turkartet. Det er det nå blitt en endring på.

 

Femte året

RÅDGIVER: Maia Sjöskog Kvalvik i Ishavskysten friluftsråd.   Foto: Privat

 

Første gang konkurransen ble gjennomført var i 2015. Da ønsket friluftsrådet å inspirere til at rullestol- og rullatorbrukere, samt de som går med barnevogn, kom seg ut på tur.

– Turene er blitt mer og mer populære, og heftene vi trykker opp forsvinner i løpet av sesongen, forteller Kvalvik.

I selve turkonkurransen – der man deltar ved å sende inn en målkode som man finner på de enkelte turmålene – er det ti plasser som er definert som turmål.


Får 137.000 kroner for tilrettelegging av natur i kommunen

Troms fylkesråd tildeler 1,58 millioner kroner til 45 prosjekter i hele Troms fylke.

 

Gradering av turmålene

– Det er mål som er beskrevet både i et trykket hefte og på nett, der vi har gradert målene etter hvor krevende de er å nå, sier Kvalvik.

Graderingen beskriver hvordan fremkommeligheten er, hvordan parkeringsmulighetene er, hvor stor helling det er fram til målene, samt hvilket underlag det er på stier og veier.

– De er gradert fra grønt til sort, der sort er de vanskeligste turene, sier Kvalvik.

SKILTING: På de forskjellige turmålene finner man et skilt med en kode som brukes for å delta i konkurransen.   Foto: Tine Marie Hagelin

 

Det er femte året konkurransen blir gjennomført, og et par nye mål blir tilført hvert år. Det fører til at noen turmål ikke lenger inngår i konkurransen, men de er like fullt beskrevet på nett.

– Det er totalt 18 utfartsmål som man kan dra til i de fem kommunene som inngår i konkurransen – Tromsø, Lyngen, Storfjord, Balsfjord og Karlsøy, sier Kvalvik.


Ny forskning: Beste botemiddel mot stress er å gjøre noe du liker – i naturen

Naturens beroligende effekt på mennesket er redegjort for i ny studie.

 

Varierte mål

I år er det kommet inn to nye turmål – et i Storfjord, samt et i Lakselvbukt i Tromsø.

Ifølge Kvalvik er det turmål for alle og enhver – og de er individuelt svært forskjellige.

– Vi har turer som går opp på fjell, vi har turer i skogen og vi har turer langs fjærer. Alle sammen er tilrettelagte for hjulbrukere, og de er trygge for alle, sier hun.