Fransk utvekslingsstudent er overrasket over at kvinner får gå i fred på gatene i Tromsø

I Paris kan kvinner nesten ikke krysse gata uten å bli ropt eller plystra etter, ifølge den franske utvekslingsstudenten. Slik er det imidlertid ikke i Nordens Paris. Det fikk Léa Dang til å skrive en artikkel om kulturforskjellene.

GATELANGS: Her er Léa Dang på vandring i Tromsø etter en tur på Polaria i sørbyen.  Foto: Esme Andrews

nyheter

Siden januar har franske Léa Dang vært utvekslingsstudent i Nordens Paris, men 18. juni dro hun tilbake til den vanlige Paris. Mens hun kunne gå alene gjennom sentrum i Tromsø på kveldstid uten å få slengt ubehagelige kommentarer etter seg, ble hun minnet på franskmenns oppførsel allerede første dag i hjembyen:

– Jeg spøkte med vennene om hvor lang tid det ville ta fra jeg kom hjem til jeg fikk det første tilropet, og allerede på den første spaserturen gjennom Paris fikk jeg en kommentar slengt etter meg da jeg krysset gata, sier Dang på telefon fra den franske hovedstaden.

– Jeg følte meg trygg i Tromsø

Léa Dang studerer statsvitenskap i Paris, men fulgte studier i litteratur og internasjonal rett ved UiT i vår. Dang jobber også som frilansjournalist og dagen etter at hun kom hjem publiserte det franske magasinet Slate en artikkel med tittelen «I Norge regnes stalkere som tapere».

I artikkelen skriver hun om en norsk kvinne som flytta til Paris for å studere, men som ble så lei av å bli plaget på gatene at hun flytta til Canada istedenfor. Dang forteller at hun skammet seg da hun leste dette, men innså samtidig at hun hadde bodd i Tromsø i seks måneder uten å bli trakassert på gaten én eneste gang.

– I Paris blir man ofte utsatt for slike tilrop, men i Tromsø skjedde det aldri. Vi var ute og festet hver lørdag, men fikk aldri problemer. Jeg følte meg helt trygg, selv om det var mørkt både natt og dag da jeg kom dit i januar, sier hun.

– I Paris er det et stort problem

Dang diskuterte gatetrakassering i lys av metoo med folk hun møtte i Tromsø, men oppdaget til sin overraskelse at det ikke var et like stort tema her som hjemme i Frankrike.

– I Paris er det et stort problem, men nordmenn og svensker fortalte meg at det ikke var en stor greie her, forteller hun.

I artikkelen refererer Dang til en fransk undersøkelse fra 2018 som viser at 81 prosent av franske kvinner har følt seg utsatt for kommentarer, plystring og uønskede komplimenter fra fremmede menn på gata.

Fordi Dangs opplevelse i Tromsø var så ulik den hun kjente hjemmefra, forsøkte hun å finne en forklaring på hvorfor kvinners opplevelser i det offentlige rom er så forskjellig fra land til land.

– Jeg gjorde blant annet et intervju med den norske forskeren og forfatteren Anne Bitsch om dette. Hun sier at menn i Norge ikke roper etter kvinner på denne måten fordi kvinnene vil anse ham som en taper, sier hun.

Ulike kjønnsroller

Dang tror det er noen forskjeller mellom fransk og norsk maskulinitet som kan forklare ulikhetene.

– I Frankrike er kjønnsrollene veldig sterke, mens unge jenter og gutter i Norge lærer seg å respektere hverandre. I tillegg har man det «myke» mannsidealet i Norge, mens menn her hjemme fortsatt skal være den klisjépregede forføreren, sier hun.