Tidligere Flyviking-gründers nye flyselskap fikk rute i Sør-Norge

Widerøe ville ha alle de syv utlyste rutene, men fikk bare seks. Den siste tar Air Leap, som drives av tidligere Flyviking-gründer.

FIKK RUTER: Samferdselsdepartementet har delt ut de regionale kontraktene på ruteflyginger  Foto: TERJE BENDIKSBY NTB SCANPIX

nyheter

E24: Widerøe og Air Leap vinner kontrakter på regionale ruteflyginger i Sør-Norge fra 1. april 2020, det bekrefter Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

Kontrakten innebærer at Widerøe får kontrakt på rutene fra Vestlandet mot Oslo og Bergen frem til 31. mars 2024. Air Leap på sin side får kontrakt på ruten Røros – Oslo i samme tidsperiode.

Det var syv flyruter inkludert i utlysningen. Widerøe la inn tilbud på alle, men fikk altså bare seks av dem:

  • Førde – Oslo
  • Sogndal – Oslo
  • Sandane – Oslo
  • Ørsta-Volda – Bergen
  • Sogndal – Bergen
  • Sandane – Bergen

– Store avstander og utfordrende topografi gjør at Norge er spesielt avhengig av luftfart, og det regionale flyrutenettet er å anse som et kollektivtilbud i distriktene, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en uttalelse.

– Gjennom tildeling av nye kontrakter på de regionale flyrutene i Sør-Norge, viderefører vi et godt og markedstilpasset tilbud også i de neste fire årene, fortsetter ministeren. 

I tillegg til de to selskapene leverte også flyselskapet DOT tilbud innen fristen. Flyselskapet la inn tilbud på både Røros – Oslo og Førde – Oslo. Selskapet fikk ingen av de utlyste rutene.

Nyvinningen Air Leap

Air Leap flyr blant annet ruten Oslo – Stockholm med et propellfly og Oslo – Ørlandet. Flyselskapet har også øvrige ruter i Sverige og Finland.

Air Leap eies av det norske selskapet Ryggefjord AS som igjen er eid av Ole Amandus Olsen og hans familie. Selskapet ble startet opp i 2018.

Olsen driver Olsen-gruppen og en rekke større fiskefartøy. Air Leap kjøpte opp boet i konkursen til svenske NextJet.

Det var nettopp Ryggefjord AS som var største aksjonær i Flyvikings eierselskap Viking Air Norway, før konkursen i flyselskapet tilbake i 2018.