Seks av ti tromsøværinger synes vi drikker for mye på sydenferie med barn til stede

Dette kommer fram i en fersk spørreundersøkelse.

SYDEN: En nylig gjennomført undersøkelse har sett nærmere på nordmenns holdninger til alkoholbruk i Syden med barn til stede. 57 prosent av de spurte tromsøværingene mener det drikkes for mye.   Foto: Presse/Av-og-til

nyheter

Undersøkelsen ble gjennomført av Ipsos på vegne av organisasjonen Av-og-til i april og mai, hvor 130 tromsøværinger deltok. Totalt ble 2913 nordmenn over 18 år intervjuet.

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, oppfordrer foreldre til å utvise godt alkovett når de drar på sydenferie med barna.

– På ferietur unner vi oss mer kos enn til vanlig, og for mange innebærer det at vi drikker mer alkohol enn ellers. Barn reagerer ulikt på voksnes alkoholbruk, derfor anbefaler vi alle foreldre å stille seg selv spørsmålet: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?», sier Eriksrud i et presseskriv.


Dette kan du gjøre hvis du er bekymret for et barn
  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre?
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel kabinpersonale eller hotellansatte.
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Den når du på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet.
  • Kilde: Av-og-til

På spørsmål om det drikkes for mye alkohol på sydenferie med barn til stede, svarte 57 prosent av de spurte tromsøværingene ja. På landsbasis svarte 49 prosent det samme.

Oppleves skremmende for barn

Eriksrud forteller at blant annet «all-inclusive»-hoteller kan bidra til at mange nordmenn får et høyere alkoholbruk enn normalt, og påpeker at barn kan oppleve foreldrenes endring av oppførsel som skremmende.

ALKOVETT: Barn merker endringer i foreldrenes oppførsel tidligere enn vi tror, forteller Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.   Foto: Presse/Av-og-til

– Barna er dobbelt utsatt på ferie i utlandet. De er i en utrygg situasjon langt unna de vanlige rammene hjemme, samtidig som foreldrene deres ofte drikker mer enn de pleier. For oss voksne er det viktig å ha med seg at barn merker endring tidligere enn vi tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for å bedømme hvordan vi oppfattes av de små, sier Eriksrud.

Tromsøværinger lengter etter sommervær: – Det er rett og slett en våt og grønn vinter

Sommeren så langt har vært våt og kald. Det får en blandet mottakelse på gata i Tromsø.


– Sørg for at barna har det trygt

Organisasjonen har tidligere gjennomført undersøkelser som viser at svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre alkoholenheter sammen med dem.

– Det synes jeg er en god pekepinn for oss voksne. Husk på at ferien skal være en god opplevelse for hele familien. Sørg for at barna dine har det trygt og godt, også hvis du selv drikker alkohol, sier Eriksrud.