Rekordmange vil bli blodgivere

Hele 5.600 nye blodgivere meldte seg for landets blodbanker i juni.

Hele 5.600 nye blodgivere meldte seg for landets blodbanker i juni.  Foto: Illustrasjonsfoto: Gunnar Lier / NTB scanpix

nyheter

Harstad Tidende: Det er en dobling i forhold til samme tid i fjor.

– Det er svært gledelig at så mange vil bli blodgivere. Vi vil gjerne takke alle som gjør en uvurderlig innsats for at menneskeliv ikke skal gå tapt, sier Elizabeth Salas Andreassen, som er ansvarlig for blodgiverprogrammet til Røde Kors.


På litt over et døgn har denne capsen sørget for over tusen nye blodgivere

For tre måneder siden fikk Erlend Ryvold Ski og familien beskjeden som snudde livet på hodet; Klara (16 md.) hadde fått akutt leukemi. Nå tar kampanjen «Make Klara Great Again» Norge med storm.

 

Ettersom blod ikke kan fremstilles kunstig, men må gis og har begrenset holdbarhet, trenger blodbankene nye forsyninger hele tiden. Selv om mange nye blodgivere kommer til hvert år, er det dessverre også mange som slutter å gi blod av diverse årsaker. Hvert år trenger vi 30 000 nye blodgivere for å styrke blodberedskapen i Norge.

– Takket være blodgivere kan tusenvis av nordmenn hvert år overleve sykdommer som kreft, kompliserte fødsler, store ulykker og brannskader. Mange livsviktige medisiner og behandlinger som vi tar for gitt, finnes takket være mennesker som frivillig setter av tid og bokstavelig talt gir av seg selv. Jeg vil derfor gjerne takke alle som stiller opp for å gi litt av seg selv, sier Salas Andreassen.


Kritisk lav blodbeholdning ved flere sykehus

Både Ullevål sykehus i Oslo og Drammen sykehus melder om svært magre blodbeholdninger, og etterlyser flere givere. 

 

I løpet av livet vil annenhver nordmann vil trenge behandling med blodprodukter. Likevel utgjør blodgivere mindre enn to prosent av den norske befolkningen.