Håper dette systemet skal bidra til færre omkomne fra båtulykker

Ny teknologi kan gjøre søk etter forliste fartøy raskere.

REDDET: Tre fiskere reddet av RS Stormbull da sjark gikk ned ved Værholmnakken ved Røst 26. mars.  Foto: RS Stormbull

nyheter

Hvis en båt forliser bruker Hovedredningssentralen (HRS) store ressurser på å finne havaristen. Nå får de datahjelp fra et Tromsø-selskap med kontor på Håpet.


Her skal det monteres 50 merder i året

AKVA group har signert femårsavtale med kommunen.

 

– Når en ulykke skjer på havet er det ofte alvorlig. I tillegg er det ikke alltid vi vet hvor de befinner seg. Da bruker vi store ressurser på langvarige søk. Dessverre er mange omkommet før vi når fram, sier Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

SØKER: Båten Halfdan Grieg ute på søk.  Foto: Redningsselskapet

Statistikk fra redningsselskapet.no viser at syv personer under «fritidsbåt» har druknet det siste halvåret. Turistfiske tilhører fritidsbåt-kategorien. Senest i mai omkom to russiske turistfiskere utenfor Senja. Da de ble funnet hadde letingen foregått i lang tid.

Deler informasjon

Dualog leverer blant annet rapporteringssystemer med tilhørende sporingssystemer til båter. Det er både fangstrapportering og sikkerhetssystem. Nå kan altså turistfiskeanleggene bruke lignende system.


Flytta fra Tromsø for å satse på fiskeryrket: Investerte over en million i fiskebåt

Kameratene Anders Nordberg (26) og Tor-Andreas Nilsen (24) fra Senjahopen investerer nå over en million kroner på fiskebåt i hjembygda.

 

– Når turistfiskeanleggene tar i bruk dette systemet skal de definere et havneområde. Vi deler så denne informasjonen med HRS. Skulle det skje en ulykke kan de se hvilke turistfiskeanlegg som er i nærheten, sier Jeanett Veibakken i Dualog.

Brukte 1881 og gulesider før

Tidligere har HRS hatt problemer med å registrere alle turistfiskeanleggene. De har måttet søke opp og finne dem selv når alarmen har gått. Med det nye rapporteringssystemet fra Dualog får anleggene muligheten til blant annet å dele informasjon med HRS om hvor de befinner seg.


Andreas (32) hadde aldri vært om bord en seilbåt før. Nå drar han over Atlanteren med tinderdaten

Fram til de møttes på den populære sjekketjenesten, hadde «kongleplukker» Andreas (32) fra innlandet aldri vært om bord i en seilbåt. Nå skal paret krysse et verdenshav.

 

– De har båter vi kanskje kan bruke, på steder vi vanligvis ikke har båter. Det er fantastisk hvis noen fra anleggene kan rykke ut. Før har vi benyttet 1881.no og gulesider.no for å få tak i turistfiskebedrifter. Nå vet vi hvor de er. Det er kjempemessig, sier Prestøy.

TURISTER: 5. januar 2019: Klokka 15.22 rykket redningsskøyta Odin ut til Knivskjellodden der to utenlandske turister hadde gått seg fast/bort.  Foto: Redningsselskapet

Han er veldig glad for å ha det nye systemet på plass.

– Det er søk og redning vi holder på med, og nå kan vi konsentrere oss mer om å redde, sier Prestøy.