Slik kommer du deg på ferie i siste liten uten at det koster skjorta

Tromsøværinger valfarter på ferie. Forrige uke opplevde reisebyrået TUI en vekst på 192 prosent (!) i antall bestillinger fra Tromsø sammenlignet med samme periode året før. Men er det fortsatt mulig å komme seg på ferie for en billig penge?

Billig ferie: Frode Engum Nilsen (30) (fra venstre), Lise Nysted Grønvoll (31), Vetle Engum Grønvoll (11 mnd.) og Jenny Engum Grønvoll (3) er klar for ferietur til Oslo. De skal bo hos slekt, og på den måten blir heller ikke ferieturen så dyr. 

nyheter

Midt i fellesferien opplevde reisebyrået TUI enorm pågang på «i-siste-liten»-bestillinger på charterfly fra Tromsø.

– Reisene bestilt i forrige uke dreier seg i all hovedsak om reiser til varmere strøk i juli og august, hvor Antalya i Tyrkia og Kreta er mest populært, forklarer Nora Aspengren, pressekontakt i TUI.


 

Hun opplyser om at bortsett fra noen svært billige enveis flybilletter, er de resterende turene deres for juli dyre – opp mot 12.000 kroner.

Også reisebyrået Ving flyr charterfly til varmere strøk fra Langnes, men opplyser til iTromsø at de ikke har et eneste ledig sete i juli. Apollo opplyser at de har noen ledige pakkereiser til kontinentet, men ønsker man å reise før skoleferien er over, må man ut med nesten 6000 kroner per person.

– Vær fleksibel

Aspengren i TUI har følgende råd til hvordan man kan få tak i de billige billettene.

– Vær fleksibel på datoer og vær åpen for ulike destinasjoner. Har man mulighet til å reise i august, får man per dags dato mye mer for pengene enn i juli, fastslår hun.

I skrivende stund kan man via søkemotoren finn.no finne pakkereiser til Hellas og Tyrkia til rundt 3500 kroner per person i august.

Polen er billig

Har man derimot ikke behov for Middelhavet å kjøle seg i, finnes det betydelig rimeligere alternativer i Polen. Pakkereiser til det gamle Sovjetlandet er billige – selv i juli. Allerede neste uke får man pakkereiser med direktefly til Gdansk for godt under 3000 kroner per person, og hotellalternativene er mange.

I Polen er også levekostnader lave. Ifølge en indeks utarbeidet av OECD, er prisnivået i Polen et av de laveste i Europa og nesten tre ganger så lavt som i Norge. Presseansvarlig i Ving, Marie-Anne Zachrisson, er full av lovord om Gdansk som feriedestinasjon.


 

– I Gdansk kan man kombinere storbyopplevelser i en sjarmerende by med sol og bad på flotte strender. Her får man mye for pengene, slår hun fast.

I Gdansk ligger gjennomsnittstemperaturene for juli på rundt 17 grader.

BIlferie i Sverige

En ferietur til Sverige trenger heller ikke å være farlig for bankkontoen.

En kjøretur til Luleå er betydelig billigere enn flyturer til sørligere strøk, samtidig som været ofte er betydelig mer stabilt enn i Troms.

I tillegg er det generelle prisnivået nesten 20 prosent lavere i Sverige, ifølge tall fra OECD.

Norgesferie

Frode Engum Nilsen og familien drar i år på tur til Østlandet, hvor de slår sammen slektsbesøk og ferie.

Stress: Problemer med innsjekking av bagasje og bil på hurtigparkering – småbarnsfamilien hadde mer enn nok å henge fingrene i på Tromsø lufthavn Langnes onsdag. 

– Vi skal bare besøke slekt som bor der. Siden det bare er flybilletten som koster noe, så blir det ikke så dyrt, sier han, og påpeker at man ikke trenger å reise så langt for å komme seg til et bedre klima.

Sjefredaktør i visitnorway.no, Christine Baglo, har følgende tips til hvordan man kan gjøre norgesferien rimelig.


10 måter å spotte en nordlending på ferietur

Når vi nordlendinger omsider kommer oss bort fra tafatte plussgrader og Jekta-vær har mange av oss en del fremtredende karakterstikker.

 

– Besøk nabokommuner eller nabolandsdeler, her er det nok mye man helt sikkert ikke har utforsket. Unngå overnatting på de mest populære stedene – finn heller en naboøy eller fjord, det er trolig billigere. Sykkel og telt er også gode virkemidler for å gjøre ferieturen billigere, fastslår hun, før hun avslutter med en personlig favoritt.

– Oppsøk gårder med utsalg av lokale spesialiteter og ta de med på piknik i fjæra. Nettstedet hanen.no gir en god oversikt over gårder med utsalg.