Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

BURGERFEST: Det skal godt gjøres å ikke sleike fingrene etter å ha blitt servert disse to hamburgerne rett fra grillen. Den ene burgeren er smaksatt med en southern-style dressing fra USA, den andre henter sin smak fra en syrlig og spicy saus fra Midtøsten. Alle foto: Christer Pedersen 

FETT: Det er viktig at man tilsetter fett til karbonadedeigen, ellers risikerer du å få tørre og kjedelige burgere. Kvern eller hakk ribbefett som du blander med oksekjøttet. 

URTER: Den Midtøsten-inspirerte dressingen inneholder dill, persille, hvitløk og fetaost. 

STORE SMAKER: Den amerikanske burgerdressingen har en pikant smak av røyk, syre og sødme. Dette er en skikkelig klassisk burgerdressing som også passer til andre typer grillmat. 

nyheter

Hamburgere liker de aller, aller fleste. Det er godt, det er enkelt å spise – og du kan variere tilbehør og smaker i nær det uendelige.

Denne uka skal vi lage to saftige burgere som vi kombinerer med dressinger fra helt ulike deler av verden.

Den ene burgeren er inspirert av smaker fra Midtøsten, mens den andre henter inspirasjon fra sørstatene i USA – med den typiske sur-søt-røyksmaken derfra.

Hamburgere – grunnoppskrift

400 gram karbonadedeig

75 gram ribbefett

Salt, sort pepper


Med denne mengden kjøtt får du to gigantiske eller fire «normale» burgere.

Start med å hakke eller kverne ribbefett. Dette er viktig! Om du ikke tilfører fett til burgerne, vil du risikere at de blir tørre og at de smaker mindre. Om du ikke får tak i rent ribbefett i butikken, kan du kanskje skjære løs fettet ytterst på svinekoteletter som du kan grille ved en senere anledning.

Bland det kvernede fettet med karbonadedeigen, salt og pepper. Ikke bruk for mye kraft til dette, kjøttdeigen blir seigere om du knar den.

Form to store eller fire små burgere og grill disse på heit grill i to-tre minutter på hver side. Jeg liker mine burgere nesten rå i midten, så jeg fortrekker den kortere grilltiden.

Southern style dressing

1 eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1/2 ts maltekstrakt

1 ss ketchup

1 ss skarp sennep

1 ts eplesidereddik

2–3 ss finhakket sylteagurk

1/2 ts røkt paprika

Salt, pepper


Visp inn oljen i eggeplommen – i starten dråpevis. Når du har en fast majones, blander du inn de øvrige ingrediensene.

Orientalsk burgersaus

2 dl tyrkisk yoghurt

2–3 ss sitronsaft

75 g fetaost

1–2 fedd hvitløk

2 ss finhakket dill

2 ss finhakket persille

Salt, pepper, kummin


Mos fetaosten med gaffel. Rør inn osten i yoghurten og bland inn resten av ingrediensene. Smak til – sausen skal være både skarp og syrlig.


Dekk bunnen av burgerbrød med dressing, ringer av rødløk, strimler av issalat og skiver av tomat. Legg på burgeren som du topper med overdelen av brødet.

Vel bekomme!