Relanserte tilbud om feriehjelp: – Vi prøver å gi disse familiene et pust fra de utfordringene de står i ellers

Denne sommeren ble UNICEFs tjeneste «Feriesentralen» relansert for å hjelpe familier til å komme seg på ferie. Ingen personer i Tromsø har så langt tilbudt seg å hjelpe.

HAR DU EN HYTTE ELLER EN CAMPINGVOGN? Da kan det være at en familie ønsker å låne den i sommerferien.   Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

nyheter

Feriesentralen, som driftes av UNICEF, er en digital møteplass hvor de som har noe å låne eller gi bort i feriene, kan legge ut en annonse om dette. Det være seg alt fra hytter til ubrukte billetter og campingvogner.

Tilbudet er først og fremst for barnefamilier som har behov for å gjøre noe annet eller komme seg litt bort, og dermed via sentralen kan ta direkte kontakt med dem som tilbyr noe.

– Feriens variant av finn.no

Feriesentralen ble startet opp i 2013 og var i drift fram til 2017. Ifølge dinside.no hadde de stå stor pågang at de ikke klarte å følge den opp på daværende tidspunkt, men de har relansert tilbudet nå i sommer.

– Man kan på et vis kalle det ferienes variant av finn.no hvor folk kommer i kontakt med hverandre. Har man en ledig hytte, feriebolig eller en tur man ikke får brukt, og vil gi det til noen som trenger det, kan man legge det ut her. Brukerne av siden er familier som har behov for et hyggelig ferieminne og som kan ta direkte kontakt med tilbyderne via vår side, forklarer Kristin Oudmayer, fagansvarlig for oppvekst og inkludering i UNICEF.


Slik kommer du deg på ferie i siste liten uten at det koster skjorta

Tromsøværinger valfarter på ferie. Forrige uke opplevde reisebyrået TUI en vekst på 192 prosent (!) i antall bestillinger fra Tromsø sammenlignet med samme periode året før. Men er det fortsatt mulig å komme seg på ferie for en billig penge?

 

For de med barn

VIL HA MED FLERE I NORD: Kristin Oudmayer sier de ikke har gått inn aktivt for å rekruttere flere tilbydere i Nord-Norge foreløpig, men oppfordrer flere til å melde seg på.  Foto: Unicef

 

Da nettsiden startet opp i 2013 skulle det være et sted hvor familier kunne komme for å få inspirasjon til hva man kunne finne på når man var hjemme i ferien.

– Slik lager du en hjemmekino på en, to, tre og lignende, drar Oudmayer fram som eksempel.

– Plutselig begynte det å komme inn folk som tilbydde seg å ta med familier på ting, eksempelvis i et sjøfly over Oslofjorden, og da det endret seg litt i form lot vi det bare skje, legger hun til.

På Feriesentralen er det også en egen ønskeside hvor familier kan legge ut ønsker om hva de vil låne. I tillegg inviteres organisasjoner, kommuner og bedrifter som tilbyr gratisaktiviteter til barn og unge å legge det ut på Feriesentralen.

– Det er et sted for barnefamilier. Ofte er det familier med dårlig økonomi. Mange har også et lite nettverk og liten tilgang til å finne andre familier å dele opplevelser med, da spesielt andre voksne med barn. Mange av dem som legger ut hos oss er eksempelvis aleneforeldre, forklarer Oudmayer.

Bygget på tillit

I Nord-Norge og Tromsø er det svært få oppføringer. I Tromsø er det kun ett tilbud og det er restaurantkjeden Egon som tilbyr gratis lunsj.

– Det har vært lite fra Nord-Norge og det ønsker vi selvfølgelig å endre på, men vi har heller ikke markedsført oss så mye til nordlendingene foreløpig. Naturligvis finner man også familier i nord som ønsker å finne på noe. Derfor oppfordrer jeg de som kan bidra til å lage gode ferieminner for andre.

Siden starten har UNICEF ikke fått noen negative tilbakemeldinger på tjenesten, ifølge Oudmayer.

– Tjenesten er bygget på tillit mellom folk. Folk skal slippe å stå med «lua i hånda» og utlevere privatlivet sitt, så man må ta utgangspunkt i at de som ber om hjelp trenger det. Alle som får låne ting er svært takknemlig og vi har fått tilbakemeldinger om at de som låner tar veldig godt vare på ting og holder det veldig i orden. Så langt har vi ikke hørt om at noe har blitt ødelagt.


Matsentralen deler ukentlig ut mat til nesten 200 barn: Nå skal de også dele ut barneleker

I nye lokaler i Storgata 118 starter Matsentralen ett nytt kapitel i kampen mot matsvinn og Tromsøs skjulte fattigdom. Nå vil barnefamilier få tilbud om barneleker i mateskene.

 

Ekstra vanskelige i ferien

Hun tror det er et stort behov for en slik tjeneste.

– Vi gjør dette fordi vi vet at ferietiden og sommerferien er et forstørrelsesglass på familien og det som er vanskelig siden man ikke har skole, jobb og de vanlige tingene å gå til. Det være seg økonomiske årsaker eller sosiale problemer man opplever som en belastning. Da er det vanskeligere å overleve i hverdagen, påpeker Oudmayer.

Spesielt for barna som gjerne vil ha noe fortelle etter sommerferien.

– Ofte er det vanskelig å komme tilbake på skolen etter ferien hvor alle snakker om det «kule» de har gjort og man ikke har noe å fortelle. Vi prøver å gi disse familiene et pust fra de utfordringene de står i ellers, sier Oudmayer.


Idrettsforbundet åpner likevel for støtte til aktivitetsguidene i Tromsø:

Aktivitetsguidene i Tromsø har hjulpet 350 fattige barn inn i idretten

Tromsø idrettsråd fikk denne uka beskjed om at Norges idrettsforbund likevel vil åpne for at Tromsø idrettsråd kan søke midler til aktivitetsguider, etter først å ha vært kritisk til prosjektet.