Den tidligere badeperla er nå helt gjengrodd

– Ikke engang måsene vil bade her, sier barnehageansatt Kirstin Sverresvold om Tromsdalens tidligere badeperle.

GLEMT PERLE: Barnehageansatt Kirstin Sverresvoll liker ikke det hun ser. Hun ofrer seg og går ut i vannet for å ta et bilde i den gamle badeplassen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Evjendammen ble pusset opp i 2007, men har allerede grodd igjen. Barnehageansatt Kjerstin Sverresvold ved Tromstun barnehage synes den gamle badeplassen er et trist syn.

– Jeg får lyst til å skrike, sier Sverresvold.

 

Grønn, slimete vegetasjon ligger på overflaten av det gjørmete vannet.


Tromsø Camping med store planer: Vil lage en oase i Dalen

Tromsø Camping i Tromsdalen går svangre med storstilte planer for campingområdet på Elvestrand.

 

– Er alt dette alger? Dette er ikke noe pent syn. Vannet er i hvert fall skikkelig varmt, sier Sverresvold i det hun tar sjansen på å vasse forsiktig uti.

Før har dammen vært et samlingspunkt for både henne og ungene i barnehagen.

GAMMEL BADEPLASS: Tromsdalens "perle", ifølge mange. På dette bildet ser badeiveren ut til å være forbeholdt de aller tøffeste, men her har altså mang en tromsdaling tatt sine første svømmetak. Vi vet ikke når bildet er tatt.  

 

– Alle ungene satt på rekke, spiste lunsjen sin og så på andungene. Ute i dammen var det bygd et lite rødt hus. Vi brukte å fortalte ungene historier om småfolk i huset, mimrer Sverresvold.

Nå er historien blitt en annen.


Vil ha «Charlottenlund» på fastlandssiden

Arbeiderpartipolitikerne Tone Marie Myklevoll og Jarle Heitmann vil at kommunen etablerer et aktivitets- og friluftspark på fastlandet.

 

– Det var en gang en badeplass. Vi får krysse fingrene for at den kommer tilbake, sier Sverresvold som håper på en lykkelig slutt.

Tett rør

Dammen ble fikset i 2006-2007, ifølge leder i Tromsdalen bydelsråd John Pedersen. Nå må dammen renskes på nytt.

TA SJANSEN: I 2013 arrangerte TUIL «Ta sjansen» i Evjendammen.  Foto: Ronald Johansen

 

– Det var et rør som gikk fra andre siden av elva som har kollapset. Hvis man skal få dammen tilbake, må man grave opp igjen og lage nytt rør – slik at du får gjennomstrømning, sier Pedersen

Han forklarer at vannhøyden kan bli styrt på nedsiden av dammen, men at det må renne inn nytt vann i dammen for at alt ikke skal gro igjen.

– Det har forfalt gradvis, nå går det ikke an å være der. Det er ikke en naturperle lenger, det er motsatt.Vi gamle tromsdalinger badet der på 60-tallet og hadde stupebrett i svingen. Det var en veldig flott badeplass, sier Pedersen.

BADER: Barn fra Tromsdalen bader i Evjendammen. Foto: Arkivfoto 

 

Nå settes jobben i gang for å få pusset opp den gamle perlen.

Veien videre

Leder for Park og friluft, seksjon for byutvikling i Tromsø kommune, Håkon Gjertsen har ikke en plan for øyeblikket, men lover at han skal se på saken.

– hvis vi får innspill om at noe ser trasig ut så ser vi på saken og eventuelle samarbeidspartnere. Dette er noe vi må se på etter ferien, sier Gjertsen som setter pris på innspill fra bydelsråd Pedersen.

PEDERSEN: Leder i Tromsdalen bydelsråd John Pedersen forklarer at et rør har blitt tettet, som gjør at dammen ikke får friskt vann og derfor gror igjen. Han håpe dammen kan bli fikset om to år. Foto: Ronald Johansen 

 

Han minner om at det er flere steder som trenger oppmerksomhet.

– Det er mange plasser som bør gjøres noe med, men dette handler om samhandling, midler og penger til å gjøre faktiske tiltak. Vi vil ha et fokus på Tromsdalen fremover, men vi må ha de politiske vedtakene som må til for å lage et nytt «Charlottenlund», forklarer Gjertsen.

Pedersen er glad for at Gjertsen stiller seg positiv. Han tror at et «Charlottenlund» i Tromsdalen kan inkludere Evjendammen. Gjertsen vil bruke tiden etter ferien til å samle sammen partene som kunne vært interessert. Deriblant TUIL sammen med Tromsø Camping.