Gresk festmat direkte fra grillen: Souvlaki med lammekjøtt

Mange av dere har sikkert vært i Hellas på ferie i år, og i ukas matspalte forlenger Middelhavsstemningen med nydelige greske grillspyd – souvlaki.

GRESK: Grillspydene «souvlaki» er en klassisk gresk tavernarett som «alle» liker, og som er veldig enkel å lage. Kjøtt av svin, lam eller kylling marineres i sitronsaft, olivenolje, løk og krydder før det grilles på spyd over høy grillvarme. Server sammen med «horiatiki» – gresk salat, samt yoghurtsausen tzatziki. Alle foto: Christer Pedersen 

nyheter

Da mine barn var små elsket vi å loffe rundt på øyene i den greske øyverdenen.

De elsket imidlertid ikke all gresk mat – mye var litt for utfordrende for deres ganer – mye smakte «ikke som hjemme ...».

En ting funket dog bestandig for sultne barneskoleunger – grillspydet souvlaki. Spesielt når det ble servert sammen med rykende varme potetbåter, gresk salat og tzatziki.

MARINADE: Kjøttet får ligge i olivenolje, sitronsaft, laurbærblader og løk over natta.  Foto: Christer Pedersen

 

Souvlaki

4–500 g lamme-, svine- eller kyllingkjøtt i terninger

2 dl olivenolje

2 dl sitronsaft

1 rød løk i båter

6–7 laurbærblader

1 ss oregano

Salt, pepper


Legg terninger på 3 x 3 cm fra skiver av lammelår, kyllingfilet eller ytrefilet av svin i en skål. Strø over salt og pepper og la hvile i ti minutter. Hell så på en blanding av olje, sitronsaft, hvitløk, laurbær og oregano. Kjøttet skal dekkes av marinaden.

La stå i kjøleskap over natta.


Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

 

Bløtlegg grillspyd av tre i vann i en times tid om du bruker slike. Tre på kjøtt, biter av løk, samt laurbærblader på spydene.

Grill på sterk varme på grillen. Pass på slik at kjøttet ikke svir seg fast, det skjer lett ettersom du bruker sitronsaft.

Grill i fem-seks minutter på hver side slik at kjøttet blir godt gjennomstekt.

Server gjerne med sitronbåter, men det er ikke nødvendig.

YOGHURTSAUS: «Tzatziki» er en av de skikkelig klassiske sausene som kan brukes som dipp eller tilbehør til det meste av grillmat og salater – eller hvorfor ikke som dressing til en god hamburger?  Foto: Christer Pedersen

 

Tzatziki

1 stor agurk

3 dl gresk yoghurt

2–3 hvitløksfedd

1 ss sitronsaft

1 ss olivenolje

5–6 svarte oliven

Salt, pepper, oregano


Rasp agurken og strø over rikelig med salt. Etter et kvarter presser du ut så mye væske du klarer fra agurkraspet.


Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

 

Bland godt med yoghurt, sitronsaft og olje. Øs over på en tallerken og topp med tørket oregano, svarte oliven og olje.

«HORIATIKI»: Den klassiske greske salaten har gått sin seiersgang over hele verden. Ikke så rart, med noen få ingredienser som tomat, agurk, paprika, løk og fetaost får man et helt måltid.  Foto: Christer Pedersen

 

Gresk salat

Tomater

Agurk

Grønn paprika

Rød løk

Fetaost

Sorte olive med stein

Tørket oregano og mynte


Bland sammen oppskårne tomater, biter av skrellet agurk, løk og paprika i ringer og fetaost i biter. Strø over oliven, samt tørkede urter.

Vel bekomme!