Prest Jørgen (23) får som eneste mann fire strikkemønstre inn i strikkebok. – Jeg startet for å imponere en jente

Jørgen Johnsen (23) fra Tromsø bidrar med fire mønstre til strikkeboken «Instastrikk». Det gjør han som eneste mann og nordlending.

ELSKER Å STRIKKE: Prest Jørgen Johnsen er glad i å strikke, som du kanskje ser her. FOTO: Privat 

nyheter

I august kommer boken «Instastrikk» hvor man kan finne mange ulike strikkemønstre, signert flere ulike strikkekyndige som er aktive med både mønstre og resultater i sosiale mediene. En av de som bidrar med hele fire ulike vottemønstre i boken er 23 år gamle Jørgen Johnsen fra Tromsø. Siden 2017 har han hatt strikkeprofilen «johnsenknits» og har stadig økt i antall følgere siden profilen ble opprettet..

Per 25. juli har han 6062 følgere og 349 innlegg. De fire mønstrene er henholdsvis inspirert Hekkingen fyr, fjellet Alappen i Målselv, Snøspurvtinden og Røssholmen på yttersida av Kvaløya.


Tromsøprestens hobby vekker oppsikt

Jørgen Johnsen er ikke som alle andre prestevikarer. For hvert ledige minutt tar han fram strikketøyet.

 

Da iTromsø snakker med ham er han på sommerjobb som prestevikar i Nordreisa. Til vanlig studerer Johnsen ved profesjonsstudiet i teologi i Oslo, samtidig som han jobber for garnbutikken «Nøstet Mitt». 

– Jeg lærte det av mamma og bestemor da jeg var seks, syv år gammel. Da strikket jeg en del vindskeive skjerf og lignende. Så lot jeg det ligge noen år og tok det opp igjen da jeg skulle imponere ei jente som 16, 17-åring.

– Det er min hovedhobby og jeg strikker hver eneste dag. Etter at jeg også begynte å lage egne mønstre, som blant annet selges på strikkesiden Ravelry, har jeg stadig fått flere følgere, noe som nok er årsaken til at jeg ble spurt om å bidra til boken. De siste to årene har det nesten blitt litt mye strikking og litt lite studering, sier Johnsen og ler.

Arrangerer strikketreff

– Får du noe bruk for strikkingen i yrket ditt?

– Ja, absolutt. I dag skal jeg eksempelvis ha et strikketreff her i Nordreisa.

For fra før Johnsen begynte å jobbet mot målet om å bli prest har strikkeinteressen vært der.

– Funket det?

– Bare sånn passe, men selv om det ble «så som så» med kjærligheten da så har strikkingen vedvart og det har blitt mange par votter og flere gensere, sier Johnsen.

SLIKE MØNSTRE: Dette er ett av strikkemønstrene som vil komme i boken. FOTO: Tonje Haugli 

Tor-Arne (28) fikk strikkedilla da kona ble gravid

Da Tor-Arne Gyth (28) fant ut at han skulle bli pappa til ei lita jente, varmet han opp til ideen om å lære seg å strikke. Seks måneder senere er åtte babyplagg klare til bruk.

 

Ut av «strikkeskapet»

I «Instastrikk» er han den eneste som kommer fra nord for Trondheim, men også eneste mann. Det synes han selv ikke egentlig er så overraskende.

– Hvorfor det er så få menn og gutter som har strikking som hobby vet jeg ikke, men det har vel kanskje noe å gjøre med at det tradisjonelt sett ble sett på noe som «hørte hjemmet til», på den tiden da kvinner ikke var yrkesaktive og på grunn av det ble sett på som en «kvinnesyssel». I tillegg ser man også en oppsving blant småbarnsmødre i mammaperm som er veldig synlig i samfunnet med sine x-antall «rompere» til barna, sier prestestudenten og fortsetter:

– Det er ikke noe til hinder for at menn skal kunne strikke, men kanskje de drukner litt i alt dette. Jeg kjenner en håndfull menn som har strikking som hobby, men de roper ikke så høyt om det. Strikking er ikke forbeholdt et segment i samfunnet og stadig flere bør komme ut av «strikkeskapet» oppfordrer Johnsen.


Lise (55) vil ha hundehåret ditt: – En helt vanvittig respons

Lise «StrikkeLise» Skarheim er i gang med et noe uvanlig strikkeprosjekt.