Kvinne bosatt i Tromsø omkom etter lynnedslag under terrengløp

En 43 år gammel kvinne omkom da hun løp et terrengløp i Italia.

Ifølge avisa Nordlys skjedde hendelsen ved fjellvannet Kratzberger See. Bildet viser deler av ruten til terrengløpet.  Foto: Südtirol Ultra Skyrace

nyheter

En kvinne bosatt i Tromsø døde under terrengløpet Südtirol Ultra Skyrace i Sør-Tyrol i Italia etter at hun ble truffet av et lyn.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

I en pressemelding fra løpet skriver de at hendelsen inntraff klokken 19.15 lørdag kveld. Troms Politidistrikt ble varslet om hendelsen ved midnatt natt til søndag.

– Vårt oppdrag har vært å varsle hennes nærmeste pårørende, sier operasjonsleder Rune Nilsen til iTromsø.

Ifølge NRK og Bergensavisen var kvinnen opprinnelig fra Bergen.

Stoppet på grunn av været

En gruppe løpere var på veien når den 43 år gamle kvinnen ble truffet av lynet. Ifølge Nordlys skjedde hendelsen omtrent to tredjedeler underveis i løpet.

Om lag 30 minutter før ulykken hadde løpet blitt stoppet på grunn av dårlige værforhold. Likevel var det flere løpere som var mellom punktene hvor de ble stoppet. Dette gjaldt blant annet gruppen Tromsø-kvinnen var en del av.

I uværet ble kvinnen truffet av lynet, noe som ifølge den italienske avisen Corriere Della Sera ble observert av andre løpere.

Den italienske avisen skriver at to av løperne fortalte at de så kvinnen falle på bakken etter lynnedslaget. De fortalte videre til avisen at de måtte springe i tretti minutter før de kunne ringe nødtelefonen på grunn av manglende mobildekning i området.

Nødetatene kom til stedet og fløy henne med redningshelikopter til sykehuset i Bolzano, hvor kvinnen døde.

– Vi er sjokkerte og rystet over denne tragiske hendelsen. Vi kondolerer så mye til løpernes familie, sier Josef Günther Mair, styreleder i komiteen som organiserer løpet i pressemeldingen.

Ultra Skyrace skulle etter planen ha en premieutdeling søndag formiddag, men den ble avlyst på grunn av det tragiske dødsfallet.

Bildet er sendt til iTromsø av arrangøren av terrengløpet. Kvinnen på bildet er ikke relatert til hendelsen.   Foto: HK Media

 

– Tragisk

Utenriksdepartementet er kjent med saken.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har omkommet i Italia. Vi kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i saken, sier pressetalsperson Per Wiggen i Utenriksdepartementet til iTromsø.

Daglig leder i Midnight Sun Marathon, Nils I. Hætta, hadde akkurat hørt om dødsfallet da iTromsø tok kontakt med ham.

– Det er tragisk. Utrolig tilfeldig at det skjer oppe i fjellet. Det er sånn som skjer i arrangementer at det av og til skjer dødsulykker. Det er en risiko som er med, så er det ganske tilfeldig at været er årsaken, sier Hætta og fortsetter:

– Selv med mange løpere i Tromsø, er det en liten by, så man kjenner til mange av løperne. Dette var et ultratrerrengløp. Det miljøet er kanskje litt mindre. Det er uansett spesielt trist for de nærmeste å få en slik en beskjed, sier Hætta.

Terrengløpet er 121 kilometer langt, og starter og slutter i byen Bolzano.

VG skriver søndag kveld at den manglende mobildekningen i området førte til at deltagerne som befant seg mellom stoppepunktene ikke fikk beskjed om at løpet hadde blitt stoppet. Arrangørene bak løpet skal undersøke om mer kunne blitt gjort for å varsle deltagerne om uværet.