Tromsø-politiet bevæpner seg etter moskéskytingen i Bærum

Politiet kaller inn ekstra personell for å være tilstede under feiringen av eid i hele Troms politidistrikt. I Tromsø går byens to moskeer sammen om et arrangement i Tromsøhallen søndag.

ØKT TILSTEDEVÆRELSE: Politiet har bevæpnet seg og styrker tilstedeværelsen under søndagens eid-markering i Tromsøhallen, som følge av lørdagens skyting på en moské i Bærum.   Foto: Tor Andre Markussen

nyheter

Troms politidistrikt iverksetter trygghetsskapende og forebyggende tiltak i tilknytning til feiringen av den muslimske høytiden eid. Bakgrunnen er skyteepisoden ved al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag. En person ble lettere skadet i hendelsen.

Oslo-politiet sier søndag at de etterforsker saken som et terrorforsøk.


Politiet setter inn tiltak i hele landet i forbindelse med eid-feiringen

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid.


Politiet skriver på Twitter søndag formiddag: «Det foreligger ingen konkrete trusler, men vi gjennomfører tiltak som skal bidra til en trygg og fin feiring».

Ifølge VG bevæpnes politiet i Oslo og operasjonsleder Lennart Steffensen i Troms politidistrikt sier at de gjør det samme i Tromsø.

- Ja, vi bevæpner det personellet som er ute på arrangementet, sier Steffensen.

- Setter politiet inn ekstra ressurser søndag?

- Vi klarer stort sett å være tilstedeværende med det vi har, men har kalt inn noe ekstra personell for å dekke inn den daglige driften i tillegg til søndagens arrangement.

Flere arrangementer i Troms

Byens to moskeer, Alnor Senter og Al-Rahma Moské, går sammen om en feiring av eid søndag formiddag i Tromsøhallen.

Dørene ble åpnet klokka 9 og eidbønn ble arrangert klokka 10.


Politiet: Vi ble varslet om den drapssiktedes nettaktivitet for en tid tilbake

Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Bærum, var aktiv på diverse nettforum. Politiet sier de ble varslet om mannens nettaktivitet for en stund siden.


Operasjonsleder Lennart Steffensen sier at de vil være til stede ved arrangementet for å skape trygghet.

- Det er ikke noe som tilsier at det er en trussel mot arrangementet, men folk er sikkert bekymra på grunn av det som skjedde i Bærum og derfor ønsker vi å være tilstede, sier han og legger til at han ikke kan si nøyaktig hvor mange politiet sender til Tromsøhallen.

Steffensen har heller ikke tall på hvor mange besøkende som ventes til Tromsøhallen.

Steffensen sier at arrangementet i Tromsø ikke er det eneste i politidistriktet.

- Vi vil også være tilstede ved arrangementer i blant annet Harstad, på Finnsnes og i Salangen, sier han.

Synlige og usynlige tiltak

POLITIET BEVÆPNES: Troms politidistrikt varsler økt tilstedeværelse ved feiring av den muslimske høytiden eid som følge av skyteepisoden ved en moské i Bærum lørdag. Politiets personell som skal være tilstede ved arrangementet er bevæpnet. Bildet er fra en tidligere anledning i Oslo.  Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

I en pressemelding skriver Troms politidistrikt at det ikke foreligger noen konkrete trusler og at det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje i forbindelse med eid-markeringer i Troms. Politiet skriver at de likevel tar hendelsene i Bærum på alvor og iverksetter tiltak i det omfang de mener er nødvendig.

«Politiet iverksetter både synlige og usynlige tiltak. Publikum må være forberedt på å møte både uniformert og ikke-uniformert politi, og innsatspersonell på større arrangement og ved folkeansamlinger vil være bevæpna», står det i pressemeldingen.

Siktet for drap og drapsforsøk

Politiet fikk melding klokken 16.07 lørdag ettermiddag om at det var avfyrt skudd inne i Al-Noor Islamic senter i Bærum. En norsk mann i 20-årene ble pågrepet og siktet for drapsforsøk. Senere ransaket politiet mannens bosted og fant en død kvinne i familierelasjon til den pågrepne. Mannen er nå siktet for både drap og drapsforsøk.

Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Bærum var aktiv på diverse nettforum. Ifølge Dagbladet skal politiet ha blitt varslet om mannens aktivitet på nettet for en stund siden.

På en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag fortalte politiet at deres kartlegging har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger.

– Vi etterforsker saken som et forsøk på en terrorhandling, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt, Rune Skjold, under pressekonferansen.