Russland nekter Hurtigruten å seile til Frans Josefs land

To uker før den planlagte turen fra Tromsø via Murmansk, fikk Hurtigruten et plutselig nei fra russiske myndigheter.
nyheter

Hurtigruten nektes å seile i russisk farvann og må avlyse to planlagte cruiseturer til øygruppa Frans Josefs land, som ligger nordøst for Svalbard.

Det skriver Klassekampen lørdag.

Kun uker før MS Spitsbergen skulle starte den 15 dagers lange turen fra Tromsø, via Murmansk, fikk de beskjed om at de ikke kan seile den planlagte turen.


Nå er Hurtigrutens nye flaggskip på plass i Tromsø

Skipet seiler sin jomfrutur fra Tromsø onsdag ettermiddag.

 

– Vi avlyser to tokt med til sammen 250 passasjerer siden russiske myndigheter, svært overraskende, avslo søknaden vår om seilingstillatelse, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten til avisa.

Avslaget kommer samtidig som Russland bygger opp militære baser nordøst i Barentshavet og gjennomfører en stor militærøvelse langs kysten av Norge.


Hurtigruten forbedret årsresultatet med en milliard kroner i fjor

Hurtigruten kan se tilbake på et av sine beste år noensinne.

 

Bjørnflaten forteller at skipet oppfyller alle kravene til polarkoden og har tillatelse til å seile i områdene i Arktis, men at de fikk opplyst at det skal være en russisk øvelse i området samtidig som Hurtigruten har søkt om seilinger.

– Dialogen har vært god, og vi stiller oss derfor uforstående til avgjørelsen på russisk side. Særlig fordi Russland gjennom flere år har signalisert at de vil legge til rette for økt cruisetrafikk generelt, og Hurtigruten spesielt, i russisk farvann i nordområdene, sier Bjørnflaten til Klassekampen.

Turen kostet rundt 58.000 kroner per passasjer, og kundene blir ifølge Bjørnflaten kontaktet og tilbudt kompensasjon.


Hurtigruten inngår rekordavtale om biogass

«Verdens vakreste sjøreise» skal bli batteri- og gassdrevet fra 2021.