Ap-leder Arild Hausberg utsatt for svindelforsøk: – Veldig ubehagelig

De siste ukene har flere medlemmer av Tromsø Hockey og Tromsø Arbeiderparti fått e-post som utgir seg å være fra styreleder og leder Arild Hausberg, hvor han angivelig ber om en straksutbetaling til utlandet.

Utga seg for å være Ap-lederen: Ap-leder Arild Hausberg synes det er veldig ubehagelig at noen har forsøkt å svindle til seg penger med hans navn.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Det melder politiet i en pressemelding onsdag formiddag.

En av disse e-postene ble sendt til næringslivskontakt Merethe Samuelsen i Troms politidistrikt, som har hatt verv for aldersbestemt lag i Tromsø Hockey.

Næringslivskontakt Merethe Samuelsen i Troms politidistrikt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Så langt har vi ikke fått melding om at noen penger er utbetalt. Arild Hausberg har ikke sendt disse meldingene, men hans navn er misbrukt i flere forsøk på å lure til seg penger fra Tromsø Hockey og Tromsø Arbeiderparti. Det enkle og effektive rådet fra politiet, er at kasserere og økonomiansvarlige har høy oppmerksomhet rundt utbetalinger og snakker med sjefen eller lederen før de overfører penger, sier Samuelsen i pressemeldingen.

– Direktørsvindel, også kalt CEO-bedrageri, er en type kriminalitet politiet har sett i en del år. Dette rammer ikke bare store virksomheter, men også foreninger og lag.


Fakta om direktørsvindel, også kalt CEO-bedrageri
 • Direktørsvindel, eller CEO-fraud kan defineres som svindel utført ved hjelp av e-post eller SMS fra personer som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften
 • Målet med direktørsvindel er å lure en økonomimedarbeider til å betale en faktura eller overføre penger til en konto, vanligvis i utlandet.
 • Svindlere bruker litt ulike fremgangsmåter, men målet er penger og hovedprinsippene er de samme. Et nøkkelelement er at svindleren spiller på at ofrene er travle og at overføringer/betalingen av penger må skje raskt.
 • Svindlerne blir stadig grundigere i sine forberedelser. Navn på nøkkelpersoner i bedriften blir identifisert. I tillegg blir det etablert domene med bedriftens navn for å kunne opprette epost-adresser som ligner på de bedriften faktisk har.
 • Kjennetegn man må være oppmerksom på:
 • Er det en e-post eller SMS hvor du blir bedt om å overføre penger uten videre dialog og at dette haster kan dette være et svindelforsøk.
 • Les e-posten nøye å se etter unormale elementer. Dette kan eksempelvis være manipulert fra-felt og svar-felt, bruk av .com i stedet for .no.
 • Formuleres e-posten med en fremtoning i retning av tillitt, trussel eller fristelser så er dette kjente tegn på svindelforsøk.
 • Se godt på og kontroller betalingsinformasjon og/eller faktura mot tidligere transaksjoner.
 • Dersom transaksjonen gjennomføres: Ring banken med en gang for å varsle om hendelsen og anmeld saken til politiet
 • Kilde: nettvett.no
 

– Ubehagelig

Ser tilsynelatende "ekte" ut: Når man trykker på navnet til avsender (i dette tilfellet Arild Hausberg) ser man at det skjuler seg en e-postadresse som ikke er knyttet til Hausberg.  Foto: Politiet

Den tidligere ordføreren sier at det var økonomiansvarlig i Arbeiderpartiet som gjorde ham oppmerksom på svindelforsøket for noen uker tilbake.

– Han hadde fått en e-post fra meg og spurte om jeg var blitt hacket. Vi trodde først dette var begrenset til Tromsø Ap, men fikk vite for noen dager siden at også flere lagledere på de aldersbestemte lagene våre i Tromsø Hockey hadde fått samme e-post, sier Hausberg til iTromsø.

– Det er veldig ubehagelig da henvendelsene kan se veldig ekte ut. I dette tilfellet kan man se at det er sendt fra en merkelig e-postkonto, men i en hektisk hverdag kan det jo tenkes at noen er litt ukritisk da det ser ut som det er en legitim e-post fra styrelederen. Det kan være lett å bli lurt om man ikke er oppmerksom.


Politiet advarer:

Bedrifter og foreninger er forsøkt lurt til å overføre penger

Troms politidistrikt har i det siste mottatt flere anmeldelser om direktørsvindel.

 

Gjort grundig arbeid

Hausberg synes det er spesielt urovekkende at svindlerne i dette tilfellet har funnet ut hvem han er, hvor han har verv, hvem som er økonomiansvarlig i de to foreningene og ikke minst klart å finne ut hvem som er lagledere for de aldersbestemte lagene til Tromsø Hockey.

– De har dessverre gjort grundig arbeid i dette tilfellet. Neste gang kan det være en annen leder i næringslivet som blir rammet, så det er viktig at folk er oppmerksom på at dette er en vanlig form for svindel som kan ramme helt tilfeldig, sier Hausberg.


Festspillene svindlet for 770.000 kroner: – Dette er veldig trist

Festspillene i Nord-Norge er utsatt for økonomisk kriminalitet.

 

Må forebygge

Næringslivskontakt Merethe Samuelsen i Troms politidistrikt sier det er viktig at næringslivet, lag og foreninger har fokus på å forebygge og forhindre at utbetalinger skjer på bakgrunn av slike falske e-poster.

– Skulle man komme i skade for å likevel utbetale penger, må man straks kontakte banken for å forsøke å stanse transaksjonen.


Hacking rettet mot direktører øker i omfang

Stadig oftere utsettes toppledere i norske bedrifter for hackerangrep, ifølge Norsk senter for informasjonssikring.

 

BEC-svindel

Troms politidistrikt benytter også anledningen til å tipse om en annen type bedrageri som brer om seg for tiden, e-postsvindelen BEC (Business Email Compromise).

– Også her kommer det en e-post som ser ut til å komme fra rette vedkommende, med melding om at avsender har byttet kontonummer. Det virker ofte tilforlatelig nok, men neste gang det f.eks. betales en faktura havner beløpet på feil konto.