Tromsø Røde Kors mangler mannlige frivillige

Tromsø Røde Kors håper flere menn melder seg som frivillige flyktningguider.

FLYKTNINGGUIDE: Frank Berg Nilssen og Hassan Tartousi ble kjent gjennom Røde Kors-ordningen. Foto: Røde Kors 

nyheter

Flyktningguider er en ordning arrangert av Røde Kors hvor frivillige kobles sammen med flyktninger for å hjelpe integreringen i det norske samfunn.

Ordningen har vært en del av Tromsø Røde Kors siden 2003, og i alle år har de opplevd et tilbakevendende problem:

– Vi sliter som alltid med å få mannlige frivillige, sier frivillighetskoordinator i Tromsø Røde Kors, Sunniva Johansen.


Hver fjerde person tør ikke gi førstehjelp

– Mange er usikre på hva de skal gjøre, eller er redde for å gjøre vondt verre. Men den største feilen man kan gjøre er å ikke gjøre noe.


Flere kvinner enn menn

RØDE KORS: Sunniva Johansen er frivillighetsleder i Røde Kors.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Hun forklarer at ordningen er ment til å hjelpe flyktninger med å bli kjent med nordmenn.

– Vi vet at mange innvandrere synes det er vanskelig å bli kjent med nordmenn, og flyktningguiden er en aktivitet der man møtes jevnlig for å gjøre noe hyggelig sammen, som å spille spill, gå på ski eller bare snakke sammen, skriver Johansen i en pressemelding.


Må si nei til mange eldre. Derfor jakter Røde Kors på flere som Helga

Dersom ikke Røde Kors får flere sjåfører, må de fortsette å si nei til mange av dem som ønsker å delta på deres ukentlige tirsdagstreff.


I dag har Røde Kors omtrent 30 flyktningguider i Tromsø, forteller Johansen. Selv om rundt halvparten av disse er menn, er det fremdeles behov for flere.

– Det er lettere for kvinnelige innvandrere å få guider. Majoriteten av flyktningene som kommer er menn, og vi har flere mannlige flyktninger på venteliste, sier Johansen.


Panterekord for Røde Kors i Troms – og Tromsø dro inn mest

I fjor fikk Røde Kors i Troms inn 407.858 kroner fra Pantelotteriet. Det er en økning på 30 prosent fra året før.


Hun forteller mangelen på mannlige frivillige har gått igjen i mange år.

– Det har alltid vært et problem, også generelt i frivilligheten. Menn er som regel frivillige innen idrett, mens veldig mange kvinner jobber som frivillige innen omsorg og lignende organisasjoner.


Røde Kors trenger flere frivillige til å hjelpe eldre: – Ensomheten forsvinner ikke selv om det blir påske

Leder av Frivilligsentralen forteller at det er mange som opplever ensomhet i Tromsø, og at det er spesielt eldre menn som ofte blir sittende hjemme alene etter at ektefellen er død.


– Handler om å møtes, bli venner

I pressemeldingen fra Røde Kors forteller Frank Berg Nilssen og Hassan Tartousi om deres erfaringer med flyktningguide-ordningen.

– Frank er en hyggelig og sosial person, og han hjelper meg å lære norsk. Jeg kom hit med kone og barn, men har ingen annen familie i Tromsø. Frank er ikke flyktningguide nå lenger, han er familie, han er broren min, sier Tartousi.


Besøkstjenesten fikk julegave på 50.000 og en strøm av nye frivillige

Etter et NRK-innslag fikk Tromsø Røde Kors en strøm av henvendelser om å bli besøksvenn. Onsdag kunne Bonord glede besøkstjenesten med 50.000 kroner i julegave.


Johansen håper at flere velger å melde seg som frivillige.

– Man får opplæring og kurs fra Røde Kors. Men egentlig handler det bare om å møtes, at man blir venner, går tur, spiser middag, sier Johansen.