Kaos og tårer da Unge Venstre ble kastet på dør under skolevalget – brøt ut full krangel om cannabisplakat

Skoleledelsen tvang Unge Venstre til å ta ned plakat med påskriften «Legalize it». Fylkesleder Benedicte Bjørnås havnet i en heftig krangel med viserektor og brøt sammen i gråt da hun pakket ned standen og forlot skolen.

KRANGEL OM PLAKAT: Fylkesleder i Troms og Finnmark Unge Venstre, Benedicte Bjørnås, havnet i en heftig krangel med assisterende rektor ved Breivang videregående skole, Bente Killie.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Skoledebatten som skulle ha starta klokka 9 på Breivang videregående skole ble avlyst etter at det brøt ut en krangel mellom skoleledelsen og ungdomspolitikere ved Unge Venstres stand.

Fylkesleder Benedicte Bjørnås hadde satt opp en plakat med et bilde av en hånd som holder en joint med slagordet «Legalize it».


Se video av opptrinnet under skoledebatten

Skoledebatten på Breivang videregående skole ble avlyst etter at det brøt ut en krangel mellom skoleledelsen og ungdomspolitikere ved Unge Venstres stand.


Bård Altmann, samfunnsfaglærer og debattleder, sto i en heftig krangel med Bjørnås og hennes partifeller få minutter før debatten skulle starte. Han mente at ungdomspolitikerne gjerne kunne ytre seg om legalisering i debatten, men at de ikke kan stå med en slik plakat.

Det fikk Bjørnås til å steile:

– Du har ingen rett til å stå her og nekte meg å mene det jeg mener, sa hun.


iTromsø mener

Bedrøvelig og hodeløst av Breivang skole

Et udemokratisk overformynderi som ikke hører hjemme i Norge i 2019.


Assisterende rektor: - Brudd på opplæringsloven

Assisterende rektor Bente Killie avbrøt krangelen mellom Altmann og Bjørnås for å rydde opp:

– Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka!

Bjørnås var imidlertid ikke ferdig:

– Både Justis- og Kunnskapsministeren har sagt at vi er i vår fulle rett til å ytre våre meninger, også i skoledebattene, sa Bjørnås.

BRØT SAMMEN I TÅRER: Benedicte Bjørnås i Unge Venstre brøt sammen i tårer etter en krangel med skoleledelsen på Breivang videregående skole.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Ungdomspolitikerne ga den assisterende rektoren et ultimatum: Hvis ikke Unge Venstres plakat får stå så forlater samtlige partier skolen uten å delta i debatten.

Killie sto på sitt, men ville ikke ta ansvar for at debatten ble avlyst.

– Greit, da er det deres valg at dere ikke ønsker å fronte deres politikk i en debatt, sa Killie.

Bjørnås var ikke fornøyd med det argumentet og ropte til skolelederen:

– Nei, du nekter meg min ytringsfrihet!

– Hysj, du trenger ikke å rope til meg. Dere er her som gjester i vårt hus og dette ønsker vi ikke her, svarte Killie.

PAKKET SAKENE: Unge Venstre ble tvunget til å ta ned valgmateriell hvis de skulle delta i skoledebatten, men valgte da heller å forlate skolen. Alle de andre ungdomspartiene forlot også skolen i solidaritet.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Overfor iTromsø sier Killie at hun ikke ønsker å kommentere saken bortsett fra at skoleeier har gitt beskjed om at plakaten er brudd på opplæringsloven.

På hvilken måte da?

– Det er brudd på opplæringsloven å fremme bruk av rusmidler i skolen, sa Killie, som ikke ønsket å utdype saken og viste til fylkesutdanningssjefen.

I paragraf 9-6 i opplæringsloven står det at skoleeier skal sørge for at elever ikke blir utsatt for reklame som er egnet til å skape kommersielt press, eller som i stor grad kan påvirke holdninger, atferd og verdier, blant annet på skolens område, i lærebøker og andre læringsverktøy som blir brukt i opplæringen.


Utdanningssjefen støtter skoleledelsen. Mener Unge Venstre fremprovoserte hendelsen

Selv om kunnskapsministeren har gitt ungdomspartiet grønt lys for sine «legalize it»-plakater og buttons, mener fylkesråd Roar Sollied (V) at det må være opp til fylkets utdanningssjef å tolke opplæringsloven.


Stolt over at skolen setter foten ned

Lærer Bård Altmann gir følgende forklaring på hvorfor han havnet i opphetet diskusjon med Unge Venstres Benedicte Bjørnås:

– Jeg prøvde å forhindre dem fra å påvirke mine elever. Jeg ønsker ikke noe som helst i min skole som fronter bruk av narkotika. De kan mene hva de vil i debatten, men å komme med store reklameplakater for legalisering av hasj, det er ikke greit, sa Altmann mens Unge Venstre pakket ned sakene sine.

LÆRER I DISKUSJON: Samfunnsfaglærer Bård Altmann skulle lede skoledebatten, men havnet i høylydt krangel med Unge Venstres fylkesleder Benedicte Bjørnås før start.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Altmann skulle lede skoledebatten, men skjønte da krangelen brøt ut at debatten ville bli avlyst.

– Det er viktig å ta et standpunkt og jeg er stolt over at min skole setter foten ned. Vi kan ikke eksperimentere politisk med ungdom som er så sårbare, sa han.

Unge Venstre-lederen: - Helt forkastelig

Benedicte Bjørnås og de andre ungdomspolitikerne samlet seg på utsiden av skolen. Bjørnås forteller at lærer Bård Altmann kom bort til dem mens de satte opp standen.

– Han sa at vi ikke fikk lov til å ha plakaten vår her og truet med å fjerne den hvis ikke vi gjorde det selv. Mens vi sto der og diskuterte begynte han å rive i plakaten. Det var helt rystende, sa Bjørnås.

De andre ungdomspolitikerne støttet Bjørnås.

– Vi sto sammen for ytringsfriheten og sa at hvis vi ikke fikk ha plakaten oppe så forlot vi skolen alle i sammen.

- Var plakaten så viktig at det var nødvendig å avlyse debatten som elevene ved skolen satt og ventet på?

– Ja, jeg tror vi viste elevene noe viktig her i dag, nemlig at ytringsfriheten må vernes om. Derfor mener jeg at det var en riktig vurdering å forlate skolen.

Unge Venstre har vært på fem andre videregående skoler den siste uka, men dette er første gang en debatt er blitt avlyst.

– Vi møtte problemer også på Ishavsbyen og Kvaløya, men selv om de prøvde å stoppe oss så sto vi på vårt og debatten gikk som planlagt.

Neste debatt er allerede klokka 13 på Kongsbakken videregående skole og Bjørnås sier at hun tar med seg plakaten dit også.

Elever legger ansvaret på skolen

Sigrid Bjørnhaug Hammer i Sosialistisk Ungdom mener det er synd at elevene ikke får en politisk debatt på skolen på grunn av denne saken. Hun støtter Unge Venstre som nektet å føye seg, selv om resultatet ble at debatten ble avlyst.

STØTTER UNGE VENSTRE: Fylkesleder i Sosialistisk Ungdom i Troms og Finnmark, Sigrid Bjørnhaug Hammer, og nestleder Elias Crogh støttet Unge Venstre da de valgte å forlate skolen og avlyse debatten.  Foto: Ronald Johansen

– Den plakaten er ikke verre enn andre budskap og bilder som bli brukt i skolevalgkampen, og det ville blitt helt feil hvis de måtte fjerne sitt valgkampmaterial, sier Hammer.

To elever ved Breivang var overrasket over oppstyret fredag morgen.

– Jeg synes dette ble helt latterlig, sa Maria Ditlefsen.

ELEVER VED BREIVANG: Elevene Maria Ditlefsen (til venstre) og Sara Samane synes det var synd at skoledebatten ble avlyst, men legger all skyld på skolen for at det ble slik.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg hadde gledet meg til skoledebatten og så fram til å høre hva ungdomspolitikerne hadde å si. Jeg har full forståelse for at de valgte å dra og jeg synes det er helt latterlig av skolen vår å nekte dem å ytre sine meninger selv om det kanskje ikke er en populær mening, sa Ditlefsen.

Sara Samane var enig med henne:

– Dette ble bare for dumt, sa hun.