Skolevalget:

Venstre mest fram blant de unge

Venstre er de store seiersherrene i årets skolevalg i Tromsø. Det er dog ikke kun cannabis-krangelen på Breivang vgs. som har gitt vind i seilene, mener lederen i Unge Venstre.

VALGVINNERE: Unge Venstre-lederen Benedicte Bjørnås har hatt størst fremgang i årets skolevalg i Tromsø. Etter skolevalget har partiet mer enn fordoblet støtten fra 3,8 til 10.2 prosent.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Nei, det tror jeg ikke. Det er flere skoler i kommunen der valgene var gjennomført før hendelsen på Breivang, sier Benedicte Bjørnås, leder i Unge Venstre i Troms og Finnmark.


Skoledebatt i Tromsø avlyst etter at Unge Venstre ble nektet å bruke hasj-plakat

Alle ungdomspartiene i Tromsø forlot fredag en skoledebatt i protest da skoleledelsen nektet Unge Venstre å kjøre kampanje om å legalisere cannabis.


Størst vekst

Venstre er langt fra det største partiet om man skal telle stemmer i skolevalget. Både Arbeiderpartiet og SV er større, men Venstre er nummer tre – og har hatt den klart største økningen i oppslutningen.

• Arbeiderpartiet fikk 32,7 prosent av stemmene

• SV fikk 19,2 prosent

• Venstre fikk 10,2 prosent.

For Venstres del er det mer enn en fordobling i oppslutning. I kommunevalget i 2015 fikk Venstre 3,8 prosent.

CANNABIS-BRÅK: Benedicte Bjørnås havnet nesten i håndgemeng med ledelsen på Breivang vgs. i forrige uke fordi Unge Venstre ville fronte et krav om legalisering av cannabis.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Ikke bare cannabis-bråket

– Jeg tror som sagt ikke at det kun er cannabis-bråket som ligger bak økningen. Vi har – ifølge meg, selvsagt – en god politikk, og vi har hatt gode debattanter som har klart å nå ungdommen, sier Bjørnås.


Unge Venstre tar ny debatt på Breivang etter hasjbråket:

– Det skal ikke gå utover elevene at skoleledelsen oppførte seg slik

Skoledebatten på Breivang videregående skole ble avlyst etter en krangel om Unge Venstres hasjplakat. Torsdag blir det et nytt forsøk.


Hun stikker dog ikke under stol at det har påvirket oppslutningen at Unge Venstre har frontet en legaliseringskampanje for cannabis og hasj også på nasjonalt nivå.

– Vi har fått forklare hva vi egentlig mener med vårt forslag, at det handler om en legalisering og en regulering av cannabis. Vi er ikke hippies som vil røyke hasj, vi vil ha en fungerende narkotikapolitikk, sier hun.

Større engasjement

Det er flere som har deltatt i skolevalget i år sammenlignet med for fire år siden.


Fylkesrådsleder legger seg langflat etter debatt-bråket: – Beklager på det sterkeste

Etter først å ha forsvart skoleledelsens håndtering av skoledebatten, snur fylkesrådet 180 grader. – Beklager, sier fylkesråd Willy Ørnebakk.


Det tror Bjørnås handler om at unge i dag har skjønt at man må engasjere seg for å få til en endring.

– Greta Thunberg har hatt en tydelig rolle i dette, og jeg har selv merket hvor lidenskapelig ungdommens engasjement er, sier hun.

Hun sier at samtlige ungdomspartier har merket samme vekst i ungt engasjement.

Flere deltar

– Vi har alle sammen stått bak arbeidet for å få flere unge til å delta i valg og i demokratiet, sier Bjørnås.

Tallene for de øvrige partiene ser slik ut i Tromsø:

• Rødt – 4,4 prosent

• Senterpartiet – 6,4 prosent

• Miljøpartiet – 6,1 prosent

• KrF – 1,8 prosent

• Høyre – 7 prosent

• Frp – 8,1 prosent