Valg 2019:

Guide for deg som vil gi ekstra stemme til politikere du liker

I tillegg til å rydde i rekkefølgen på kandidatene til partiet du stemmer på, kan du også gi en «slenger» til en person på lista til andre partier.

Får hjelp: Valgrådgiver Espen Henriksen Harper sier det vil være personer til stede i valglokalene som kan svare på spørsmål om personstemmer og såkalte «slengere». 

nyheter

Søndag og mandag er det lokalvalg for alle fylker og kommuner.

Valgrådgiver i kommunen, Espen Henriksen Harper, betrygger alle stemmeberettigede med at det i valglokalene vil være personer som kan svare deg på alt du måtte lure på om hvordan du avlegger din stemme.

– Vi har det som trengs i lokalene våre så det er bare å ta med seg legitimasjon med bilde og møte opp, sier Harper.

Slik gir du personstemmer

I valgavlukket ligger det stemmesedler både for Tromsø kommune og for Troms og Finnmark fylkeskommune. Da tar man én stemmeseddel for hvert av de to valgene. På stemmesedlene er det en liste av kandidater i prioritert rekkefølge. Partiene kan forhåndskumulere inntil seks kandidater, de står øverst på lista og er i fet skrift, og disse får automatisk et stemmetillegg, som tilsvarer et kvart kryss for hver gang partiet får en stemme.

– I tillegg til å stemme på partiet kan man sette kryss ved siden av navnet til så mange kandidater man ønsker. En slik personstemme bidrar til at denne personen kommer høyere på lista, forklarer Harper.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Dette kan man gjøre både for kommune og fylkeslistene.

– Hvor mye betyr slike kryss?

– For en som ikke er forhåndskumulert så må denne få kryss fra mer enn 25 prosent av sine velgere for å klatre opp blant dem som allerede er kumulert inn av partiet, sier han.

Det skal altså mye til for at en kandidat nede på lista skal krysses opp i en topposisjon, men det kan likevel bety mye:

– For at et kandidat skal klatre fra 8. til 7. plass kan ett eneste kryss være nok, sier Harper.


14.574 mennesker forhåndsstemte i Tromsø

20,5 prosent av stemmeberettigede i Tromsø kommune valgte å stemme på forhånd.


Slik gir du en «slenger»

I tillegg til at du kan rydde i partienes lister, kan du også stemme på inntil ti kandidater fra andre partier ved å skrive opp navnene deres nederst på stemmeseddelen.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Hvordan telles disse slengerne?

– En stemme til parti A telles som 43 listestemmer ettersom Tromsø har 43 seter i kommunestyret. En slenger tar én slik listestemme fra ditt parti og gir den til parti B. Hver slenger du gir tar 2,3 prosent fra ditt partis stemme og gir til det andre partiet, sier han.


Ny valgmåling: SV er større enn Høyre i Tromsø

Seks dager før valget, ligger det an til kamp mellom Ap og SV om ordførerkjedet.