Må vente minst to dager på endelig resultat etter fylkestingsvalget

Resultatet av fylkestingsvalget rekker neppe å bli formelt ferdig før fredag denne uka.

FYLKESTINGSVALG: Mandatfordelingen er klar for det nye storfylket i Nord – Troms og Finnmark – men hvem som er valgt inn for de forskjellige partiene blir ikke klart før i slutten av denne uka – tidligst. 

nyheter

Det forteller kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune, Knut Are Mortensen.

– Maskinene som brukes for opptellingen av stemmesedlene er de samme som ble brukt av Tromsø kommune – og kommunen fikk forrang, slik at vi fikk ikke stemmesedlene i hus før klokken 11 i dag (onsdag red.anm.), sier han til iTromsø.


Disse kan styre det nye storfylket

Dersom Ap og Sp velger å samarbeide på fylkesnivå, trenger de bare å få med seg ett parti til for å få flertall.


Fordelingen av stemmer er dog ferdig, så hvor mange mandater de forskjellige partiene får er klart.

Mandatene klare

Der vil Arbeiderpartiet og Senterpartiet får 14 representanter hver. Høyre vil få åtte, SV og Fremskrittspartiet seks hver, Miljøpartiet de Grønne får tre, Rødt og KrF to hver, og Venstre og Nordkalottfolket vil få hver sitt mandat.


Arbeiderpartiet lover gratis frokost til alle VGS-elever i Troms og Finnmark

Arbeiderpartiet er villig til å legge millioner i potten til elevene på videregående skoler, for at de skal få gratis frokost på skolen hver morgen.


– Når det kommer til hvem som kommer inn i fylkestinget i Troms og Finnmark må vi dog vente. Det vil tidligst være klart torsdag, men trolig ikke før fredag, sier Mortensen.

Stor interesse

Det er knyttet stor interesse til hvem som kommer inn fra de forskjellige partiene. Det er 57 plasser i det nye fylkestinget.

Av kandidatene som står på «fast plass», det vil si de er plassert på innvalgt plass på valglistene, er det ni kandidater fra Tromsø.

For Arbeiderpartiet er det Tor Inge Hoås, Marta Hofsøy og Synnøve Søndergaard. Fra Senterpartiet er det Marlene Bråthen, for Høyre er det Line Fusdahl og Cecilie Mathissen, fra SV er det Bjarne Rohde, fra Frp er det Britt Hege Alvarstein og fra Rødt er det Jens Ingvald Olsen.


Ap-ordførere kritiserer ledelsens kurs

Ap går tilbake minst 10 prosentpoeng i til sammen 89 kommuner etter årets valg. Flere av partiets ordførere setter spørsmålstegn ved ledelsens prioriteringer.


Rykter om krysskampanje

Det er langt fra sikkert at alle disse kan ta plass i det nye fylkestinget.

Det spekuleres i om det er gjennomført kryssekampanjer i spesielt Finnmark der motstanden mot fylkessammenslåingen er stor.

De fleste partilistene har hatt annenhver kandidat fra henholdsvis Troms og Finnmark, men det er kommet signaler om at enkelte velgerne til enkelte partier har kumulert «sine».

– Det kan vi ikke spekulere noe i, men når personstemmene er talt opp vil vi kunne se om noe slikt er skjedd, sier Mortensen.