Varmerekord i Tromsø: Aldri før er det målt over 20 grader så sent i september

Onsdag ble temperaturen målt til 21,7 grader ved Vervarslinga. Det er den høyeste temperaturen som noensinne er målt så sent på året i Tromsø.

VARME: Aldri før har det vært såpass varmt i Tromsø så sent i september. Foto: Jørn Myreng 

nyheter

At det i det hele tatt er temperaturer over 20 grader i september er svært uvanlig. Om du ser bort fra fjorårets rekord 10. september, med 20,4 grader, har ikke kvikksølvet krøpet så høyt siden 1997.

– Vi nærmer oss faktisk varmerekorden fra 1938. Da ble det målt 22,4 grader 1. september. Om temperaturen klatrer videre utover ettermiddagen, kan vi gå forbi den, sier statsmeteorolog John Smits til iTromsø.Pumper varmluft

Årsaken til varmen er at det ligger høytrykkssystemer over Russland og lavtrykkssystemer sørvest for Norge. Det fører til at varm luft fra sør i Europa pumpes nordover.

– Det har gitt gode temperaturer over hele landet. I natt ble det målt over 20 grader flere steder, spesielt i Møre og Romsdal. I dag har det også blitt målt over 20 grader i alle de tre nordligste fylkene, sier Smits.

Kaldere inn mot helga

Varmen varer imidlertid ikke lenge. Onsdag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel om snø i både Troms og Nordland.

– Det er i dag det er varmt. Torsdag snur det, med mer sørvestlig vind utover dagen. Da kommer det også inn noen regnbyger og temperaturen går ned, forklarer meteorologen.

Torsdag ettermiddag er det ventet en temperatur ned mot 12 grader.

– Fredag blir igjen kaldere, med i underkant av ti grader. Så ramler temperaturen ned til fem-seks grader lørdag, sier Smits.


NOAA: Juli varmeste måned noensinne globalt

Juli 2019 var den varmeste måneden som noen gang er registrert på planeten siden målingene startet i 1880, bekrefter den amerikanske etaten NOAA.


Hvitt i fjellene

Han forteller at det lørdag er varslet snø både på indre og ytre strøk i hele Tromsø.

– Det blir en del nedbør. Snøgrensa ligger 500 meter over havet, så det blir hvitt i fjellene, ikke nede på øya, sier han.

Fredag er det også ventet snø, men da langt høyere opp enn lørdag.

– Tinden blir nok hvitere, men det spørs om man klarer å se det. Den vil trolig ligge innpakket i et tett skylag, sier han.