UiT-professor får prestisjepris

Professor i tysk litteratur og kultur, Marie-Theres Federhofer, får Willy Brandt-prisen i 2019.

GJEV PRIS: Marie-Theres Federhofer får Willy Brandt-prisen i 2019. Foto: David Jensen/UiT 

nyheter

Prisen deles årlig ut til personer eller institusjoner som gjennom arbeidet har bidratt på en særlig fortjenestefull måte til å utvikle forbindelsene mellom Norge og Tyskland, skriver UiT i en pressemelding.

Federhofer startet i fjor fatt på et professorat ved Humboldt-universitetet i Berlin, der hun skal være fram til 2021, når hun skal tilbake til sin vanlige jobb på UiT. Hun har også vært leder for hjemmestyret ved Det tysk-norske studiesenter ved Universitetet i Kiel.


Diskuterte problemer med økt turisme: – Vi kan ikke ødelegge råvaren som reiselivet skal leve av

UiT samlet denne uka ekspertise og næringsliv for å finne løsninger på problemer ved økt turisme.


– Gjennom sitt virke både i Norge og Tyskland formidler hun ikke bare mellom norsk og tysk litteratur, men bidrar også til utveksling mellom norsk og tysk vitenskap, står det i pressemeldingen fra Willy Brandt-stiftelsen

Federhofer har blant annet tatt initiativ til partnerskapsuke mellom UiT og Tyskland, og har jobbet for at utstillingen «Arv» nå vises ved Humboldt-universitetet.

– Klart jeg har gjort ting, men det er jo jobben min. Jeg har gode folk rundt meg, og jeg synes det er fint at prisen går til noen på UiT, sier hun i pressemeldingen.


Åpnet senter for fremragende forskning ved UiT

Torsdag var det offisiell åpning av UiTs Hylleraas-senter, som er ett av ti sentre for fremragende forskning som ble tildelt av Norges forskningsråd i 2017.


Willy Brandt-prisen er oppkalt etter den tyske politikeren Willy Brandt, som måtte emigrere til Norge da partiet hans ble forbudt i 1933. Prisen deles årlig ut til en norsk og en tysk person eller institusjon. Tidligere vinnere er blant annet Jostein Gaarder, Kåre Willoch, Thorvald Stoltenberg og Jon Fosse.