Turistbedrift har plukket 3500 kilo søppel fra fjæra

Søndag startet Pukka Travels sin årlige søppelryddingsdag sammen med 40 frivillige.

TURISTBYRÅ RYDDER SØPPEL: Pukka Travels startet søppelryddingsdag for tredje år på rad søndag ettermiddag. De to forrige årene har de plukket opp totalt 3500 kilo søppel fra fjæra.  Foto: Asa Steinars

nyheter

Søndag arrangerte tromsøselskapet Pukka Travels søppelryddingsdag for tredje år på rad. Administrerende direktør Anton Nils Axel Heijbel deltar selv i arbeidet. For ham handler det om å fremme et budskap.

– Når noe er bra for miljøet så er det samtidig bra for «business». For oss handler det om å inspirere andre selskaper til å være mer miljøbevisst, sier Heijbel.

Bruker seilbåt

Med seilbåtene «The Golden Eagle» og «The White Hawk» seiler de rundt og plukker opp søppel fra strender i Troms. Ifølge Heijbel er dette fordi båtene når fram til steder som er utilgjengelige med bil.


Turgåer fant to skilpadder i tett boks i fjæra: – Jeg ble forbannet

Da en turgåer gikk tur med hunden i fjæra på Slettaelva fredag, fant hun to sumpskilpadder i en tett boks med lokk.


– Foreningen Hold Norge Rent har kartlagt flere steder hvor det finnes søppel. Noen av disse plassene kan ikke nås med bil, og derfor er båt et bedre alternativ, forteller Heijbel.

HANDLER OM Å VÆRE MILJØBEVISST: Med to seilbåter og 40 frivillige plukker de opp søppel fra områder som ikke kan nås med bil. Administrerende direktør i Pukka Travels, Anton Heijbel, sier at det handler om å være miljøbevisst.  Foto: Asa Steinars

Tiltaket skjer i forbindelse med den internasjonale dagen «Ocean Cleanup», og Heijbel startet opp søppelprosjektet fordi han merket at ingen i Norge deltok.

– Derfor tenkte jeg at dette kunne være et kult initiativ, forklarer Heijbel.

– Mest fiskeutstyr

De to forrige årene plukket de 3500 kilo med søppel fra strender rundt omkring i Troms. Heijbel forteller at mesteparten av søppelet er fiskeutstyr.


– Det som er trist er at søpla til slutt blir en del av naturen

Titusenvis av nordmenn tar turen ut i grøftekanter, parker og strender for å bidra til Norges største kollektive dugnad i vår- og sommermånedene.


– I år satser vi på å plukke rundt 1000 kilo søppel. For det meste består søppelet av ting fra fiskenæringen. Primært ulike typer fiskeutstyr. I tillegg er det plast og treverk, men noe er for stort til at vi kan ta det med. Da rapporterer vi det til kommunen, sier Heijbel.

Stort engasjement

Konseptet har skapt stort engasjement hos flere tromsøværinger. Heijbel har vært nødt til å si nei til enkelte som vil være med som frivillig.


Sjekk hva student-dykkerne fant da de ryddet på havbunnen

Dykkere og kajakkpadlere ryddet i strandkanten lørdag. Der hadde folk kastet alt mulig rart.


– Da vi lanserte konseptet første gangen fikk vi over 100 påmeldte. Vi kunne ikke ta med alle, og derfor måtte jeg si nei til noen. I år har vi 40 frivillige med, forteller Heijbel.

STORT ENGASJEMENT: Søppelryddingsdagen til turistbyrået har skapt stort engasjement blant frivillige og andre bedrifter.  Foto: Asa Steinars

Ikke bare tromsøværingene har ønsket å bidra med søppelryddingen. Det sponses også av blant andre Tromsø kommune, Remiks, Villmarkssenteret og Peak Performance.