Ap, SV, Sp og MDG starter politiske forhandlinger

Forhandlingene starter torsdag på Næringslivets Hus.

STARTER FORHANDLINGER: Torsdag starter venstresiden politiske forhandlinger.  Foto: Frank Lande

nyheter

Partiene på begge sider av sentrum har drevet sonderinger siden valget forrige mandag. Sp har vært i vippeposisjon og i forrige uke fikk ordførerkandidat Marlene Bråthen mandat fra partiet til å gå i forhandlinger med både venstre- og høyresiden. Det første hun gjorde var å invitere Ap, SV, Rødt og MDG hjem til seg på lunsj torsdag i forrige uke, men senere samme dag møtte hun også med de borgerlige partiene. Tidlig onsdag kveld ble det imidlertid kjent at Sp har valgt side og torsdag starter forhandlingene mellom Ap, SV, Sp og MDG om å finne en flertallskoalisjon på venstresiden uten Rødt.


Rødt bryter samarbeidet med Ap og SV: – Vil være fristilt

Bendik Hugstmyr Woie (Rødt) tar grep etter det dårlige valget: Partiet vil forhandle om en politisk avtale som sikrer rødgrønn styring i neste periode, men vil stå fritt til å markere seg og fronte egen politikk i enkeltsaker.


Forhandlingene skal ledes av Jarle Heitmann (Ap), Gunhild Johansen (SV), Wenche Skallerud (Sp) og Askild Gjerstad (MDG).

– Jeg tror alle fire partier er glade for å komme i gang, sier han.

Tror de kommer i mål

Heitmann sendte ut en veldig kort pressemelding onsdag kveld hvor det ikke var stort mer å lese enn at de fire partiene skal starte forhandlinger tidlig torsdag ettermiddag.

– Ja, den var kort og jeg vet ikke hvor mye mer du får ut av meg i dag, men du kan jo prøve, sier han.


Derfor valgte Marlene Bråthen (Sp) venstresiden

Senterpartiet havnet på vippen etter valget og snakket lenge med både venstre- og høyresiden før partiet valgte å gå i forhandlinger med Ap, SV og MDG. Ifølge Bråthen (Sp) var det bompengesaken som ble ødeleggende for høyresiden.


– Betyr dette at Sp har slått fra seg muligheten for et samarbeid på høyresiden?

– Det må Sp svare på selv, men for Aps del kan jeg si at vi er glade for at vi fire partier skal forhandle.

Heitmann er imidlertid klar på at det som skiller sonderinger fra forhandlinger, er at så lenge man har inngått i forhandlinger så snakker man ikke med andre koalisjoner samtidig.

– Forhandlinger kan utvikle seg og ting kan skje, men vi er enige om at vi har som mål å komme fram til en enighet, sier han og legger til at han har troen på at de kommer i mål med forhandlingene.


Erlend Svardal Bøe (H): – Vi holder fortsatt døra på gløtt

Senterpartiet har valgt å forlate sonderingene med høyresiden og inngå forhandlinger med Ap, SV og MDG, men Erlend Svardal Bøe (H) mener at det ikke er over helt ennå.


Heitmann vil ikke gå i detalj om hvilke saker som ligger på bordet eller hvilke politiske uenigheter som må ryddes av veien først.

– Hvor lang tid vil dere bruke på forhandlingene?

– Kommunestyret skal konstitueres 16. oktober så vi må i prinsippet være klare til da, men vi bruker den tiden vi trenger for å få et best mulig resultat for Tromsø, avslutter han og legger til at selv om forhandlingene skal finne sted på Næringslivets Hus så er det ikke gitt at de vil komme ut av møterommet med en enighet som bærer navnet Næringslivets Hus-erklæringen.