Inviterer til folkefest for å hylle kunstner og småbarnsfar Synvis Glinn Nordin (70)

Kunstnerskapet til Synvis Glinn Nordin (70) skal feires med en jubileumsutstilling og avduking av et nytt verk på Kulturhusets Galleriet fredag 20. september.

«SOSIALT SAMVÆR II»: Kunstner Synvis Glinn Nordin (70) og kurator og kunstsosiolog ved KunstsentralenNord, Kristin Josefine Solstad, er samlet rundt «Sosialt samvær II». – De aller fleste bildene i utstillinga er til salgs, og ligger mellom 30.000-275.000 kroner, sier Solstad.  Foto: Eline Grønvoll

nyheter

Oppe på Galleriet på Kulturhuset i Tromsø, står 25 kunstverk som er nøye utvalgt av kunstsosiolog og kurator Kristin Josefine Solstad spredt bortover veggene, klare til å henges opp.

Lengst borte i et hjørne står det et siste stort maleri. Men det er pakket inn, og avdukingen blir åpningskveldens store overraskelse.

– Jeg vil ikke røpe mer enn at kunstverket heter «Slaget ved Pølsebukta» og er et sentralt nasjonalt historisk verk fra tiden da Napoleonskrigen herjet. Bukta lå der tunellinnslaget ved Hansjordnesbukta er nå, og slaget hadde stor betydning for vår bys historie. Jeg vil hedre de falne soldater, forteller den Karlsøy-stasjonerte tromsøkunstneren.


Synvis Nordins nyeste maleri ble avduket på rådhuset

Kunstner Synvis Nordins (70) siste maleri har fått tittelen «Lykkelige Gata», og skal stå i foajeen på rådhuset fram til 19. mars. – Jeg synes det er et utrolig flott kunstverk, sier ordfører Kristin Røymo.


Feiring av kunstnerskapet

Nordin ble 70 år i 2018. Ifølge kurator Solstad når de akkurat å feire hans jubileum før han blir 71 år.

NAIVISTISK REALISME: Kunstsosiolog og kurator Kristin Josefine Solstad, forteller at Nordin er en maler i sjangeren naivistisk realisme hvor det sjelelige uttrykket står sentralt. – Kunsten skal være så umiddelbar og ureflektert som mulig.  Foto: Eline Grønvoll

– Vi når det akkurat, heldigvis. Nordin er 70 år og vi skal feire variasjonen i hans kunstnerskap, alt han har malt og tilført blant annet byen vår med fortellinger fra fortid og samtid, i form og farger, i hele 40 år, sier Solstad, mens Nordin skyter inn at han tilfeldigvis har bursdag på samme dag som Picasso.

Naivistisk realisme

Solstad forteller om kunsten til Nordin, at det er naivistisk realisme hvor det sjelelige uttrykket i maleriet er sentralt.

Den er ikke skolastisk, og skal være så umiddelbar og ureflektert som mulig, selv om historien bak er veldig dyp.


Bybildet

Da Nordin fikk se «Brudeferd i Hardanger», fikk han ideen om å lage en egen tromsøvri på kunstverket

Da Synvis Glinn Nordin ved en anledning fikk se det nasjonale ikonet «Brudeferd i Hardanger» av Adolph Tidemand og Hans Gude, kom han til å tenke: – Vi må jo ha en brudeferd fra Tromsø også.


Kunstneren er stille mens Solstad prater.

– Jeg lar henne som har peiling prate. Det jeg vet er at jeg maler mitt indre bilde, ikke det jeg ser. Jeg begynner med å bløte bildet, gjerne i blått og så bruker jeg fingrene til å få fram noen motiver.

IKKE A4: Synvis Glinn Nordin sier hans kunstnerevner er medfødte. – Synvis-slekta er kunstnere, og jeg har aldri hatt noe annet valg enn å male. Jeg er ikke et A4-menneske. Den eneste som har prøvd å få meg på andre tanker var en yrkesveileder på skolen som sa at jeg burde holde kunsten som en hobby.  Foto: Eline Grønvoll

Nordin har ingen formening om hva han ønsker folk skal tenke når de ser det nye maleriet hans.

– Jeg kan kun male det jeg har i mitt hode, og så får de ulike øynene se hva de ser, sier 70-åringen og småbarnsfaren.

Forkjærlighet til Tromsø

– I naivismen er forkjærlighet til stedet der kunstneren er fra eller bor gjerne sentralt, og Nordin har i høyeste grad forkjærlighet til sin fødeby Tromsø, forteller Solstad videre.Og det virker som om Tromsø liker Nordin også. Da han i 2016 hadde utstilling på Galleri Nord, var det stinn brakke og kø for å komme inn.

– Det var selvsagt veldig festlig med så stor interesse rundt min kunst. Jeg ønsker hele byen velkommen til åpningen av salgsutstillingen og avdukingen nå på fredag, avslutter Nordin.

Åpningsfesten starter fredag 20. september klokken 18.30 på Galleriet i Kulturhuset. Utstillingen står til 10. oktober.