Smakfestivalen vil bli verdens reneste matfestival

I år har Smakfestivalen et så sterkt fokus på gjenbruk og bærekraft at du til og med skal kunne spise opp tallerkenen din.

SPISELIG: På årets Smakfestival kan du spise opp dekketøyet – ikke kun det du legger på tallerkenen, forteller Sandra Indahl, Julie Robertsen og Natalie Lorentzen (til høyre). Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Fredag starter den syvende utgaven av det som er blitt den absolutt største matfestivalen nord for Trondheim.

Smakfestivalen samler hvert år godt over 70.000 besøkende som stimer sammen rundt de forskjellige arrangementene, utstillerne og salgsbodene til mat- og drikkeprodusenter fra hele landsdelen.


Slipper til flere matvogner på torgene i sentrum

I påvente av en større endring av regelverket for bruk av uteområder i sentrum åpner politikerne for en midlertidig løsning for matvogner.


Sterk miljøprofil

I år ønsker festivalledelsen at festivalen – bokstavelig talt – skal gå sporløst forbi.

– Vi vil bli verdens reneste matfestival. Vi skal ikke påvirke miljøet negativt, og vi skal ha fullt fokus på gjenbruk og bærekraft, sier Natalie Lorentzen, prosjektleder for Smakfestivalen.

Ifølge henne er det noe som egentlig er selvskrevet i dag.

Forbudt med engangsplast

– Både produsenter, de som serverer mat og drikke og publikum har sterkt fokus på bærekraft. En matfestival er derfor en naturlig arena for å fokusere på dette, sier hun.

Miljøarbeidet startet allerede i fjor da matsvinn ble satt i søkelyset.

– Vi sa at vi ikke skulle ha noe matsvinn på festivalen. Vi samarbeidet med Tromsø Matsentral som hentet det som ble til overs, og fordelte dette videre, forklarer Lorentzen.

I år har de tatt ett skritt videre.

– Vi har gitt beskjed til alle utstillerne om at vi ikke tillater engangsprodukter i plast, og vi vil at de reduserer søppelmengden så langt det lar seg gjøre, sier hun.

Vil ha hjelp fra publikum

Tilbakemeldingene fra utstillere og produsenter har vært udelt positiv.

– De stiller seg bak arbeidet med å få et bedre miljø, påpeker Lorentzen.

NORD-NORGES STØRSTE: Over 70.000 besøkende kommer til Smakfestivalen hvert år. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Men for å få ligningen til å gå opp trengs ytterligere en faktor.

– Vi ønsker å få med publikum. Vi vil ha hjelp fra dem som kommer på festivalen, sier hun.

Derfor vil alle som tar med seg en egen kopp til festivalen få gratis kaffe og brus – og dersom du dessuten har en egen tallerken, vil du kunne få spesielle smaksprøver hos flere utstillere.


Fikk 50.000 av kommunen for å utvikle tørrfiskpulver: – Det å male opp tørrfisk høres kanskje litt rart ut for mange

Det nyoppstartede tromsøselskapet Fiberfish har startet prøveproduksjon av produktet som skal sendes til det asiatiske markedet.


Spiselig tallerken

– Vi selger også festivalpass der man får en kopp, gjenbruksbestikk og en tallerken som du kan spise etterpå, forteller Sandre Indahl, koordinator for Smakfestivalen.

Tallerkenen er laget av hvetekli og er fullt spiselig for alle som tåler hvete. Den smaker litt som knekkebrød.

– Man kan kjøpe to typer festivalpass – et der man får kopp og tallerken, og et pass der man får tilgang til matteltet på torget der man får smake på alle retter som er utstilt der, sier Indahl.

POPULÆRT: Over 80 utstillere viser fram nordnorsk mat og drikke. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Lorentzen sier at det nesten er like mange utstillere som i fjor – 82 mot rekordmange 84 – og aktiviteter planlagt på Skansen, Kystens Hus og på Veitasenteret.


Søker Nord-Norges beste turkokk

Er du en over gjennomsnittet mat- og drikkeinteressert turgåer? Da ønsker Kokkelauget å komme i kontakt med nettopp deg.


Kulturprofil

SPISELIG: På årets Smakfestival kan du spise opp dekketøyet – ikke kun det du legger på tallerkenen, forteller Sandra Indahl, Julie Robertsen og Natalie Lorentzen (til høyre). Foto: Christer Pedersen 

I år slipper også festivalen å ha begrensninger på strekningen Kirkeparken – Stortorget. Nå er det meste av graving og bygging ferdig.

– I Storgata, på torget og i Kirkeparken så har vi tatt i bruk alle arealer som vi har fått tildelt, forteller hun.

Nytt for i år er også at det er en sterkere kulturprofil på arrangementet.

– Vi har flere konserter, opptredener, forestillinger og andre kulturhappenings rundt om i byen, forteller Lorentzen.